Utrip župnij

135_3560.JPG

Molitev v misijonskem letu

Jezus, vate zaupamo.
V letu, ko stopamo na pot misijonske prenove,
te prosimo, bodi nam blizu,
spremljaj naša iskanja in nas spodbujaj,
da rastemo v zaupanju vate in v bližnjega.
Blagoslovi naš kraj in vsa naša prizadevanja za duhovno prenovo.
Po Svetem Duhu odpri srca vseh,
da se bomo vsak na svoj način približali tebi
in v sočloveku prepoznavali dragocen del občestva.
Utrdi v nas vero v tvoje usmiljenje,
da bomo pogumno stopali
po poti poklicanosti kristjana.
Na priprošnjo Matere Marije
nam daj spoznati,
kdo smo in kaj potrebujemo
za življenje po evangeliju.
Vsi naši krstni zavetniki
in zavetniki naše župnije,
prosite za nas.

25.03.2020

Kako bomo obhajali velikonočne dogodke?

Objavljamo povezavo do navodil slovenskih škofov za velikonočne praznike 2020 v času epidemije COVID-19.
Kongregacija za bogoslužje in disciplino zakramentov je 19. marca2020 vsem škofom posredovala navodila in predloge za obhajanje bogoslužja v času epidemije COVID-19. Na osnovi omenjenega dokumenta so slovenski škofje ordinariji na 23. redni seji Stalnega sveta SŠK, ki je bila 24. marca 2020 po videokonferenci, sprejeli naslednja navodila za obhajanje velikonočnih praznikov v Sloveniji v času epidemije.
03.04.2020

Pred cvetno ali oljčno nedelja leta 2020

gf_nx1d1612.jpgNa pepelnico si nihče od nas ni predstavljal takšnega posta. Vseeno pa ne morem mimo tega, da se me je na samem začetku postne poti globoko dotaknilo letošnje postno znamenje v župnijski cerkvi: kamnita tla, na katerih je kamen z markacijo, ki usmerja na lestev s petimi klini in ta vodi na daritveni oltar. Postno znamenje, ki nakazuje na pot, a nikakor ne govori o njenih podrobnosti, niti ne o zahtevnosti in možnih ovirah, presenečenjih ... Samo vabi !
04.04.2020

Razmišljanje ob cvetni nedelji

gf_nx1d1612.jpgDrage sestre in bratje, najprej vsem en lepo obhajanje cvetne nedelje ter veselja, ki ga v življenje posameznika in skupnosti prinese srečanje oziroma srečevanje z Gospodom.

Upam in predvsem želim, da se ne bomo, kljub temu, da vstopamo v obhajanje velikega tedna na način, ki si ga pred nekaj tedni nismo mogli niti predstavljati, prepustili malodušju.
04.04.2020

Družinsko bogoslužje na cvetno nedeljo

502_0293.JPGNa cvetno nedeljo se po navadi udeležimo blagoslova oljčnih vej, ki jih ponesemo tudi bolnim in vsem, ki ne morejo v cerkev. Letos pa se doma zberemo ob postnem križu in zapojemo postno pesem in medtem voditelj zatakne oljčno vejico ali drugo zelenje za križ ali pa z njim okrasi ikebano ob postnem križu.
02.04.2020

Sveti Janez Pavel II

gf-7610.jpg

Sveti Janez Pavel II., prosi za nas!

Pred 15. leti je na današnji dan zaključil pot zemeljskega pričevanja papež Janez Pavel II., ki nam je na srečanju v Postojni zagotovil, da nas ima rad.

V njegove besede zaupam tudi danes, ko nas spremlja iz Očetove hiše in ga prosim, naj nam izprosi Božjega blagoslova in varstva.

30.03.2020

Z zvonjenjem vabimo k molitvi

135_3572.JPGZvonjenje ima različno poslanstva. Klicanje k molitvi oziroma k srečanju z Gospodom je zagotovo temeljnega pomena. Tudi v času epidemije nas zvonjenje vabi k molitvi. Slovenski škofje so določili, da običajno dnevno zvonjenje in zvonjenje ob ponedeljkih ob 20.00, vabi k molitvi s prošnjo za konec epidemije.
28.03.2020

Si upaš živeti?

20070224_1214.JPGRadio Ognjišče je tudi letos pripravil radijski misijon, ki je lepa priložnost za dobro duhovno pripravo na obhajanje velikonočnih dogodkov. Radijski misijon začenjamo na tiho nedeljo, 29. marca, s pomenljim geslom "Si upaš živeti?".
23.03.2020

Križev pot za otroke

Objavljamo Križev pot za otroke, ki je priloga Ognjišča 03/2020. Besedilo je napisala Berta Golob. Kdor je naročen na revijo Ognjišče bo to besedila našel tam tudi s podobami začasnega križevega pota iz cerkve sv. Modesta v župniji Kranj - Zlato polje. Leta 1998 so jih naslikali mladi pod vodstvom likovne pedagoginje Jolande Pibernik.
Hvala založbi Ognjišče, da smo lahko Križev pot za otroke objavili na naši spletni strani.
23.03.2020

Križev pot v časi epidemije

Napisan z mislijo na prijatelje v Italiji ter v prošnji za obvarovanje Slovenije.

20.03.2020

Greš z mano? Kam? Na križev pot!

20070203_0805.JPGVsak petek se ob 15.00 oglasijo zvonovi v naših zvonikih. Največkrat to zvonjenje preslišimo, ker je večina še v službah ali na poti domov, ker imamo dobra okna in vrata, ker smo zatopljeni v delo, televizijsko serijo, ker smo tega navajeni in nas zato ne nagovori! Potem pa pride otrok in te vpraša: "Zakaj zvoni ob petkih ob 15.00?" Pobrskaš po spominu in se spomniš, da je to ura Odrešenikove smrti na križu. To je torje razlog petkoveg zvonjenja ob 15.00. Kaj če bi se danes ob tej uri darovali nekaj čas in molili križev pot? Tako bomo v duhu povezani na isti poti. Dobrodošli!
24.02.2020

Postno romanje Božje besede med nami

SSP57DC_RGB.jpgV postnem času bo med nami romalo Sveto pismo. Podobno kot smo bili v adventnem in božičnem času povabljeni, da sprejmemo v svoj dom Marijo romarico, smo v postnem času povabljeni, da odpremo vrata doma Božji besedi in sprejmemo skrinjo s Svetim pismom ter se tako pripravljamo na župnijski misijon.
03.03.2020

Peter - Skala

Birmanci so bili od petka, 28. februarja, do nedelje, 1. marca, na duhovnem vikendu v Stržiščah pod Črno Prstjo. Pridružili so se jim še mladi in Janja in Branko, ki sta skrbela za naše želodce. Ob osebnosti sv. Petra, njegove hoje za Gospodom, so se pripravljali na prejem zakramenta svete birme. Kako je bila in kaj so doživeli, so birmanci zapisali v vtisih, ki jih delimo tudi z vami.
24.02.2020

Postni čas - čas milosti in priložnosti

489_8953.JPGNa pepelnično sredo bomo vstopili v obdobje posebno intenzivne Božje pozornosti do človeka. Bog nam v teh dneh podarja, ne vsiljuje, številne milosti. Osebno in kot skupnost smo povabljeni, lahko rečemo tudi izzvani, da bi se pogumno odpravil na pot spokornosti in spreobrnjenja, da se bomo na koncu te poti srečali z Vstalim Gospodo.
15.02.2020

Kaj je bil kdo iz župnije na svetopisemskem maratonu? In koliko je bil minimaratoncev?

SSP-stud-lux_RGB.jpgVprašanjih iz naslova sta se v tedno po svetopisemskem martatonu in mini maratonu nekajkrat pojavili in udeleženci se vam opravičujemo, ker smo potrebovali kar nekaj časa, da strnem svoje vtise in jih podelimo. Z veseljem pa vam lahko potrdimo, da smo bili deležni milosti obeh dogodkov.
01.12.2019

Vate zaupam – koga smo prosili za vodenje misijona

Molitev v misijonskem letu, Marija romarica, pogovori o župnijskem misijonu, predavanja za starše oz. zakonce nas že ogrevajo v misijonskem letu. Vzporedno s tem potekajo še druga dejanja priprave na župnijski misijon. Med manj vidnimi dogodki je bila tudi prošnja redovnikom kapucinom za vodenje našega župnijskega misijona.
16.11.2019

Vate zaupam

Ko smo se odločali za župnijski misijon ob koncu leta 2020, smo si postavili tudi vprašanje, kdaj je sploh bil zadnji župnijski misijon. Odgovor na to vprašanje smo dobili na enem od obiskov na prvi petek, ko sem imel priložnost videti spominsko podobico ob zaključku zadnjega župnijskega misijona.