14.02.2021

Kateheza pred začetkom postnega časa za vse veroučne skupine

Vsem našim veroučencem, staršem in vsem drugim, ki sodelujete pri verouku na domu, pošiljam najprej en lep pozdrav. Vrnili ste se v šolske klopi in želim vam, da bi pridno nabirali znanje, a hkrati zelo skrbeli tudi za zdravje. Sproščanje ukrepov še ne pomeni, da ni več virusa in meja med sproščanjem in omejitvami je zelo krhka.
20070224_1183.JPG
Obdobje sproščanja ukrepov zaradi epidemije sovpada z odbojem, ki ga kristjani obhajamo v pripravi na velikonočno praznovanje in ga preprosto imenujemo POST. Iz preteklih let se spomnim, da ste ob vprašanju kaj je post, večinsko odgovarjali, da je to obdobje, ko ne jemo mesa. Vašim odgovorom je sledilo novo vprašanje: »Pa je to res?«

Postni čas je obdobje med pepelnično sredo in veliko nočjo. Običajno pravimo, da traja 40 dni, a če bi vzeli v roke koledar in prešteli dneve, potem bi hitro odkrili, da je dni več. Eni pravijo, da je to zato, ker se v postne dneve ne štejejo nedelje. Spet drugi, da se ne šteje veliki teden. V resnici pa to ni najpomembnejše. Postni čas začnemo na pepelnično sredo, to je dan po pustu. V znamenje, da sprejemamo izziv postnega čas, obhajamo obred pepeljenja. Pri tem obredu pri sveti maši na pepelnično sredo nam duhovnik na glavo potrese pepel in moli: »Spreobrni se in veruj evangeliju!« ali »Pomni, da si prah in da se v prah povrneš!«. Bistvo posta je torej naše spreobrnjenja (poboljšanje) in utrjevanje prijateljstva z Jezusom.

Spomnimo se, da je tudi Jezus šel v puščavo in se postil 40 dni. Predlagam, da poiščete in preberete sami, še lepše pa skupaj v družini, odlomek v Svetem pismu, natančneje v Lukovega evangelija (Lk 4, 1-13), ki pripoveduje o tem. Jezus ni šel v puščavo in se postil, da bi dokazoval svoje telesne sposobnosti ali psihično vzdržljivost. Prisluhnil je Svetemu Duhu in se zato umaknil v puščavo, da bi preveril svojo ljubezen, pripadnost Očetu. V prebranem odlomku zasledimo tudi podatek, da hudobnemu duhu to ni bilo všeč in je naredil vse, da bi Jezusa premamil v upor do Očeta. Začel je s kruhom, nadaljeval s kraljestvi in stolpom. Jezus skušnjave, nastavljene pasti, premaga prav zaradi močne povezanosti z Očetom. Njegova ljubezen do Očeta ni le v besedah, ampak v konkretnih dejanjih.

Jezusov post je vzor tudi za nas. Postni čas je čas milosti, ker lahko preverimo, poglobimo in utrdimo našo ljubezen do Boga, posledično pa tudi do bližnjih in samih sebe. Pri tem pa nam pomagajo konkretni postni predlogi (molitev, dobra dela, odpovedovanje). To so predlogi, ki nam bodo pomagali »hoditi« po poti spreobrnjenja, poti postnega časa. Najpomembnejše je, da se tako pripravljamo na veliko noč, na praznik Življenja.

Pripravili smo vam nekaj konkretnih predlogov, ki vas bodo vodili in spodbujali v postnem času. Želim vam jih predstaviti.

1. Postni koledar. Revija Mavrica in Slovenska Karitas sta pripravila postni koledar. Tisti, ki ste naročeni na Mavrico, ste ga že prejeli. Druga vas čaka v domači cerkvi. Postni koledar vsebuje tri konkretne predloge: je postni koledar s predlogi za vsak dan, lahko ga uporabite kot družabno igro in vsebuje recept za preste.

2. Jezusovo srce. V domači cerkvi bomo na pepelnico postavili srce, ki je polno trnjev. To je Jezusovo srce in trni predstavljajo naše grehe. Če boste izpolnili »nalogo« na postnem koledarju, boste pridobili pravico, da ob obisku cerkve odstranite trn iz srca in ga vržete v pripravljeno škatlo. Odstranjene trn bomo na veliko soboto sežgali na velikonočnem ogenju.

3. Križev pot. Vse veroučne skupine bomo povabili k molitvi križevega pota. Glede na omejitve zaradi epidemije ga bomo molili na zoom-u: 5. marca ob 19.00 zadnja triada; 12. marca ob 17.00 druga triada in 19. marca ob 17.00 prva triada. Povezava na zoom bo objavljena na spletni strani župnije.

4. Dobra dela in odpoved. Tudi v tem primeru se bomo pridružili dobrodelni akciji, ki jo Revija Mavrica in Karitas organizirata za Venezuelo, kjer je huda lakota. Sestra Andreja Godnič, misijonarka, nam je zaupala, da na njihovem misijonu vsako prvo soboto v mesecu pripravijo topel obrok (zelenjavno-mesno juho, sadni napitek, tortilijo) za 250 otrok in ostarelih. Za večino teh otrok in ostarelih je to edin pravi obrok v mesecu. Predlagamo, da si pripravite kuverto, v katero boste darovali v ta namen in na veliki četrtek bomo darove zbrali v cerkvi. Verjetno se vam postavlja vprašanje, kako darovati, ko pa nimate lastnega denarja. Predlagamo vam, da to naredite s pomočjo odpovedi. Povejte staršem, starim staršem ..., da se boste v postu odpovedali kakšni sladkariji in jih prosite, da vam denar, ki bi ga porabili za nakup priboljškov za vas, podarijo za lačne.

5. Zgodba za postno obogatitev. V adventnem času je bil zelo lep odziv na večer, ko sem vam bral adventno-božične zgodbe. V postu bomo tudi imeli sobotni večer (19.30), ko se bomo srečevali z zgodbami o življenju svetnikov.

Domača naloga:
VSI: Povabite družino in skupaj rešite postni kviz na povezavi: https://kahoot.it/challenge/02798601?challenge-id=1d4abea0-0a2d-407d-b0db-858b30fc571b_1613252840806
Sporočite, kako vam je šlo!
2. razred
Za domačo nalogo na strani 45 v vijoličen okvir nariši ali napiši, kaj bo tvoja letošnja postna naloga – v čem se hočeš v tem postnem času še posebej poboljšati in se tudi na tak način še bolj povezati z Jezusom. Ne pozabi tudi na odgovore na strani 44.

Več na ...
župnik Tomaž