25.08.2019

Župnijsko romanje na Zaplaz

V soboto, 24. avgusta, se nas je poln avtobus župljanov, pod vodstvom župnika Tomaža Kodriča, podalo na župnijsko romanje. Pot smo pričeli z molitvijo hvalnic in rožnega venca. Prva postaja našega romanja je bil Zaplaz, romarsko središče v novomeški škofiji.
Tam smo srečali romarje iz župnije Ponikva in skupaj smo obhajali sveto mašo v cerkvi Marijinega vnebovzetja. V cerkvi je v stranski kapeli tudi oltar z relikvijami blaženega Alojzija Grozdeta. Po sveti maši nas je nagovoril tudi tamkajšnji župnik Marko Japelj. Opisal nam je življenje Alojzija Grozdeta ter predstavil mozaik patra Rupnika. Ogledali smo si tudi dokumentarni film o življenju Alojzija Grozdeta. Podali smo se tudi do izvira Marijinega studenca. Tam je postavljena kapelica, posvečena Lurški Materi Božji.

Kot pa pravi rek: »Prazen žakelj ne stoji pokonci,« smo se nato odpravili v bližnjo gostilno, kjer smo si privoščili odlično kosilo. Naše romanje smo okrepčani nadaljevali v Mirni, kjer smo obiskali kraj, kjer so otroci našli nestrohnjeno telo bl. Alojzija Grozdeta.

Nazadnje nas je pot vodila do Škocjana, rojstnega kraja Ignacija Knobleharja. V župnijski cerkvi (cerkev svetega Kancija, Kancijana in Kancijanile) smo zmolili litanije in ob petju cerkvenih pesmi pričakali tamkajšnjega župnika. Ta nas je lepo sprejel ter nas pogostil s cvičkom in piškoti.

Ob prijetnem vzdušju v avtobusu smo zaključili romanje z večerno molitvijo in zahvalo Bogu za lepo preživet dan. Zahvala pa gre tudi župniku Tomažu, ki je organiziral romanje. Z molitvijo, obhajanjem svete maše, petjem in druženjem se namreč župljani še bolj povezujemo med seboj in tkemo vez, ki krepi nas in celotno župnijo.

Irena