25.01.2021

Kateheza za 1. razred

En prav lep pozdrav dragi otroci!
Kako ste? Bi šli tudi vi radi v šolo? Danes po maši mi je eden od vas rekel, da niti ne pogreša šole, samo malo kakšnega sošolca.😀

Prejšnji teden smo se pogovarjali o svetih treh kraljih. Tudi vi ste bili kralji saj ste obiskali Jezusa. In vem, da ste ga tudi vi počastili z darovi, najbolj pa je bil vesel vas samih, vašega obiska. Hvala za vaše odmeve, poslane naloge in enako prosim tudi ta teden.

Včeraj je bila ena prav posebna nedelja, imela je posebno ime. Mogoče si je kdo zapomnil ime nedelje, saj jo je župnik večkrat omenil med sveto mašo? Ste kaj opazili na daritvenem oltarju? Je bila na oltarju knjiga? Iz te knjige beremo pri vsaki sveti maši? Ja odlično to je Sveto pismo, Knjiga modrosti, Knjiga vseh knjig, Zlata knjiga in včerajšnja nedelja se je imenovala nedelja Svetega pisma. In v tem tednu smo vsi povabljeni , da to knjigo zares vzamemo v roke. Mogoče že to delete in vam pomaga na poti, saj vzamete, povabite Jezusa s sabo in mu dovolite, da je vedno z vami, ko se učite, igrate, ko ste veseli in žalostni nanj se lahko obrnemo s prošnjo pa tudi z zahvalo, skratka Jezus bi s to knjigo rad privabil vsakega izmed nas. Kar je pa posebej čudovito, da nas vse pozna in še več poklical nas je po imenu vsakega posebej. In nam po Svetem pismu razodeva njegovo ljubezen do nas vseh in čisto pravi naslov za ta teden je v vaših delovnih zvezkih:
BOG SKRBI ZAME je lekcija v delovnem zvezku na strani 45. In ker smo rekli, da smo z nedeljo stopili v teden svetega pisma bi vas starše prosila, da si izberete en večer in ga skupaj z otrokom namenite Svetemu pismu . Na ta način bomo v tem tednu vsi skupaj povezani v verigo Svetopisemskega maratona. Otroci, a ne bo čudovito, ker bomo po vsej Sloveniji neprekinjeno prebirali isto knjigo , in boste tudi vi zraven.?
Da pa bo lažje in ne preveč jim prosim preberite odlomek iz danasnje teme o Noetu. Mogoce imate otroško sveto pismo in so v njem slike in bi bilo njim lažje razumljivo.

Odlomek najdete v Prvi Mojzesovi knjigi 6 poglavje od 11 do 22 vrstica (1Mz 6, 11-22) in v Prvi Mojzesovi knjigi 9 poglavje 12 do 17 vrstica(1Mz 9, 12- 17). Ko boste to prebrali bodo imeli otroci veliko vprašanj. To je odlomek , ko hoče Bog približati svojo dobroto , odpuščanje..

Bog je videl, da so ljudje postali hudobni. Sklenil je da bo zbrisal človeka z zemlje. Odloči se,da bo poslal na zelo poplave. Otroci Bog je bil žalosten? Vem, da ste videli že vaše starše žalostne, mogoče takrat, ko ste kakšno ušpičil. Sem pa prepricana, so vam dali se eno priložnost da to popravite . In tudi Bog je videl, da niso vsi hudobni . In zato je sklenil, da pokliče Noeta, ki je bil pošten in pravičen mož in imel je rad Boga in Bog je ljubil Noeta. Bog mu dal , zaupal prav posebno nalogo. Prosil ga je naj zgradi veliko ladjo nanjo pa naj vzame svojo družino in samico in samca od vseh živali, kar jih je bilo na zemlji. Noe je poslušal Božji glas in storil kot mu je bilo naročeno. In ko je vse to opravil je Bog res poslal na zemljo obilo dežja in nastale so velike poplave . Voda je naraščala in poplave so trajale, trajale.Le ladja, ki jo je Bog ukazal narediti je plavala. In Bog se naposled spomni pravičnega Noeta in poslal na zemljo veter, ki je posušil zemljo. Rešil se je le Noe z družino in živali, ki so bile z njim na na ladji. In Bog pošlje Noeta z družino iz ladje in zaukazal je naj tudi živali zapustijo ladjo in se razkropijo po zemlji.

Noe se je s svojo družino zahvaljeval Bogu, ker ga je rešil. Bog je v svoji dobroti in usmiljenju sklenil, da ne bo več preklel zemlje. Zato je Noetu in njegovim sinovom dal posebno zavezo. Svojo mavrico postavim v oblake in bo v znamenje moje zaveze med menoj in zemljo. To so velike besede.Bog nam je pokazal, da nas ima še vedno rad in ni obupal nad nami. Da pa bomo mi zavezo z Bogom živeli se moramo Bogu zahvaljevati ,saj nas Bog varuje in želi za nas le najboljše.

Med živalmi v DZ na strani 46 poišči žival, ki nima para in jo zraven dorisi. Izdelaj barčico in nanjo napisi imena članov tvoje družine. Barčico prinesi na oltar v cerkev. Bogu se z molitvijo sveti angel zahvali za svojo družino in prosi naj Bog se naprej varuje vse, ki v tej ladjici plujejo.
Otroci in starši želim vam lep teden in hvala, da bomo v tem tednu še posebno povezani s prebiranjem odlomka iz Svetega pisma.

katehistinja Janja