21.12.2020

Kateheza pred božičnim dogodkom za vse veroučne skupine

Dragi veroučenci vseh veroučnih skupin! Najprej vsem en lep pozdrav. Vesel sem vseh, ki ste se tudi ta teden potrudili in poslali domače naloge ter tako pokazali, da smo v navezi. Vesel sem tudi tistih, ki se sami ali skupaj s starši odločite in pridete k svetemu obhajilu po maši, od sobote pa prijavljeni tudi k sveti maši. Vesel sem tudi vseh, ki ste zbrali pogum in se odločili za sveto spoved, to odlično obliko priprave na Jezusovo rojstvo.

Včeraj, na 4. adventno nedeljo, je zagorela še četrta adventna svečka. Krog priprave na obhajanje praznika Jezusovega rojstva smo sklenili in še smo par dni nas loči od praznovanja. Za doživeto praznovanje je zelo pomembno, da naredimo nekaj korakov:

a) obnovimo vsebino božičnega dogodka. To lahko naredite na več načinov. Na povezavi si lahko ogledate risani film o Jezusovemu rojstvu https://www.youtube.com/watch?v=39DQOcTHXCk .
Lahko vzamete v roke Sveto pismo ali Sveto pismo v slikah (so različne izdaje) in si preberete odlomek Lk 2, 1-21 (Evangelij po Luku, 2. poglavje, vrstice od 1 do 21). Odlomek si lahko preberete tudi na Biblija.net (citat vstavite v iskalnik). V družini se pogovorite o videnem oziroma prebranem odlomku. Kaj vas je nagovorilo in kaj vam postavlja vprašanja?

b) pogovorite se v družini o spominih na pretekla praznovanja božičnega dogodka. Če se vam zdi kakšna izkušnja zelo sporočilna, jo zapišite in mi jo pošljite, da jo objavimo tudi drugim v spodbudo.

c) naredite »načrt« družinskega praznovanja. Ne pozabite na obvezen sestavne dele tega načrta: postavitev jaslic in letos, če je mogoče tudi jaslic pred hišo, blagoslov doma in molitev ob jaslicah na sveti večer (24. decembra), župnijski družini se pridružite vsaj pri ogledu svete maše ob 19.30 in če je le mogoče pridite po maši k svetemu obhajilu (upoštevamo predpise: maska, razkuževanje, razdalja), na božični dan se pridružite sveti maši vsaj z ogledom ob 10.00 in povabljeni k svetemu obhajilu po maši, zapojte ali poslušajte božične pesmi, tudi pred obedi se spomnite na Dete in molite, razveselite s klicem ali kakšno drugo pozornostjo koga, ki je osamljen, v stiski ...

d) bodite iznajdljivi, ustvarjalni in nikakor ne dovolite, da vam drugačne okoliščine pokvarijo praznovanje božičnega dogodka.

Našteti koraki, ki jim lahko dodate še čisto svoje, ne bodo samo prebudil spominjanja na dogodek prvega Božiča pred dobrimi dva tisoč leti, ampak nam dali priložnost, da sprejmemo novorojeno Dete prav mi, prav naše družine in župnija.
Tudi letos bosta Jožef in Marija trkala na vrata naših src in naših družin prosila za prostor. Lahko bomo velikodušni in odprtega srca ter jih sprejeli medse in s tem sprejeli samega Boga. Molitev ob adventnem venčku oziroma jaslicah, obisk domače cerkve, klic za udeležbo pri sveti maši (seznam je nujen), prejem svetega obhajila in sveta spoved, dobra dela, prebiranje adventnega koledarja in pozornost do osamljenih ter mnoge druge priložnosti pomenijo sprejem Novorojenega.

Težke razmere so letos, a ne pozabite, da so bile zelo težke razmere tudi ob prvem Jezusovem rojstvu, ko je cesar Avgust ukazal popis prebivalstva. Prav v teh težkih okoliščinah se je rodil Jezus v revnem hlevu v Betlehemu. In prav v teh zapletenih okoliščinah zaradi pandemije, se bo Jezus rodil med nami.

Želim vam in vašim družinam lepo pripravo in doživeto praznovanje božičnega dogodka! Naj se Jezus rodi v vaših srcih in družinah!

Naloga:
Lepo vas prosim(o) za fotografije vaših družinskih jaslic. Če pa boste naredili tudi svoje jaslice (npr. v spalnici), bom(o) veseli fotografije teh.

P.s.: Na spletni stani bo objavljena tudi povezava do dveh krajših filmov, ki so lahko lep priložnost za družinski ogled.

Več na ...
župnik Tomaž