11.05.2020

Verouk na domu

Dragi veroučenci in dragi starši, najprej vsem skupaj in vsakemu posebej en lep pozdrav!
Marijin mesec maj in šmarnice letos obhajamo drugače, a verjamemo, da ste sprejeli izziv ter naredili Marijin oltarček, za katerega sedaj lepo skrbite in se ob njem ustavite sami ali skupaj s starši, brati in sestrami ... pri šmarnični pobožnosti (iz cerkve je prenos na FB ob 19h ali pripravili družinske šmarnice... Hvala vsem, ki ste slišali povabilo in poslali župniku sliko domačega Marijinega oltarčka. Drugi spodbujamo, da to še naredite.
Nadaljujemo z veroukom na daljavo. Pri sveti maši pa se bomo že srečali, le na pravila za udeležbo pri maši ne pozabite (zaščitna maska ...).
Škofje nas spodbujajo in mi vas prosimo, da bi tud v teh dneh, ko ni rednih veroučnih srečanj, nadaljevali z veroukom. Upamo, da si boste med tednom poiskali tudi čas za verouk. Pohvalimo zaslužijo vsi, ki nam med tednom pošljejo sporočilo ali celo fotografijo naloge.
Tudi ta teden smo vam pripravili predloge.(program se bo dopolnjeval)

Skupina: 1. razred: Podnanos

Pozdravljeni otroci, starši.

Dva meseca je že poteklo od našega zadnjega srečanja v živo. Se kaj pogrešamo?
Priporočamo se za kakšen mesič, mogoče slikco Marijinega oltarčka, ki krasi dnevno sobo in spodbuja k srečevanju, molitvi, petju. Otroci, vsa ta dejanja nas povezujejo in delajo močne.

Danes bi rada z vami govorila o luči, svetlobi. Vi otroci zelo veliko veste, zato sem skoraj prepričana, da veste, kdo je luč sveta. Še ne gre? Če malo pobrskamo nazaj, vem da smo se okrog božiča pogovarjali o nekom, ki ga Sveto pismo imenuje tudi Večni Oče, Knez Miru. In kaj bo storil tisti, ki nosi ta imena? Prav ste povedali, prinesel bo luč. Ljudje so dolgo čakali na luč, hodili so v temi in niso vedeli, kako naj živijo. Dokler se ni rodil Jezus. In če vas sedaj vprašam kdo je luč sveta?
J _ _ _ S J _ _ U _ S _ _ _ A.

In ko je Jezus začel učiti pravimo, da je luč začela razsvetljevati svet. Da jim je Jezus pokazal, povedal kako naj živijo da pa je vse tako, kot so rekli preroki in tudi on sam, ki je vedel kaj bodo naredili z njim saj je sam rekel: dobri pastir da življenje za svoje ovce. In ko so Jezusa usmrtili, je hudobija greha za kratek čas ugasnila luč. Vendar je bila zmaga teme kratka. Luč se je znova prižgala z Jezusovim vstajenjem. Ta luč ne bo nikoli več ugasnila, saj je Jezusa sam rekel: jaz sem luč sveta, kdor hodi za menoj ne bo hodil v temi, temveč bo imel luč življenja. Tega dogodka se spominjamo na Veliko noč, ko zapojemo Aleluja, Kristus je vstal in živi. Vstali Jezus želi, da bi vsi verovali vanj, in potem če bomo imeli res željo da povabimo Jezusa za prijatelja, nam bo vsak dan pokazal kako naj živimo in bo naša pot svetla. In tudi ko se vam bo kdaj zadelo, da je vse brez veze, da vas nihče ne razume, da vas nihče ne mara, se spomnite in povabite Jezusa. In sem prepričana, da vam bo takoj prižgal vsaj drobceno lučko, da boste spoznali, da je z vami in niste nikoli sami.

Pojdite prosim v DZ na stran 57 in iz dodatnega lista izrežite toliko svečk, kolikor nas je pri verouku in jih prilepi okrog imena Jezus. Pod vsako svečko napiši tudi ime(naj bo tudi moje)in vsak večer pri oltarčku zmolite Sveti Angel za vse nas, da bi v sebi nosili luč sveta - Jezusa. Starši prosim preberite otrokom odstavek na strani 57 in jim pokažite krstno svečo.

Vse dobro vam želim.

Skupina: 2. razred: Podnanos

Pozdravljeni, otroci!
Upam, da ste dobro. Veliko mislim na vas in komaj čakam, da se bomo lahko srečali.

Skoraj smo že na sredini meseca maja! Kako vam gre obiskovanje šmarnic? Upam, si vzamete čas tudi za to, pa da kaj zmolite in zapojete Mariji, naberete sveže cvetlice za Marijin oltarček… Ob tej priliki bi se rada zahvalila tudi vam, starši, da spodbujate svoje otroke k molitvi, predvsem pa, da jih s svojim zgledom ne le učite, temveč vzgajate v živi veri!

13. maja v Katoliški cerkvi praznujemo Fatimsko Mati Božjo. Kaj to pomeni - Fatimska? Verjetno ste že kdaj slišali za Marijina prikazovanja nekaterim odraslim ljudem, pa tudi otrokom. Pred dobrimi sto leti se je tako Marija prikazala tudi trem otrokom (bili so približno vaše starosti ali malce več) – pastirjem, v Fatimi na Portugalskem. Prikazovala se jim je šest mesecev (od maja do oktobra), vedno trinajstega dne v mesecu. Naročila jim je, naj molijo za mir na svetu. Prikazovanja so bila nekaj posebnega (Marijin izgled, sončni čudež) in so otroke zelo zaznamovala. Ker pa jim odrasli (njihovi starši, sosedje, oblast..) niso verjeli, so morali pastirčki marsikaj pretrpeti… (Starši! – presodite, koliko zmore razumeti vaš otrok. Po želji lahko o Fatimski Materi Božji dodatno kaj preberete na spletu, npr. na strani Katoliške cerkve: https://katoliska-cerkev.si/fatimska-mati-bozja; ali pa v otroški knjigici »Ime mi je Lucija«…). Končno pa so ljudje pričeli verjeti, da se tem pastirčkom res prikazuje Marija. Začeli so še bolj moliti in častiti Marijo. Danes na mestu teh prikazovanj stoji veličastna cerkev, Fatima pa je še vedno kraj posebnih milosti, čudežev, ozdravljenj. Sem romajo in se zatekajo k Mariji romarji z vsega sveta!
Ali morda poznaš tudi v Sloveniji kakšen poseben kraj, kjer se je prikazovala Marija, danes pa na tem mestu stoji romarska cerkev? Eden ni tako daleč stran od nas…

Otroci, prosim, da tokrat za domačo nalogo odgovorite na vprašanja in pobarvate risbo Marije v DZ str. 67. Na črto napišite: KRALJICA MIRU, PROSI ZA NAS! Izberite en večer v tednu in družinsko zmolite desetko rožnega venca (če si si shranil-a, lahko uporabiš kar tistega, ki smo ga izdelali pri verouku za mesec oktober) za mir na svetu. Vabim vas tudi, da še naprej vztrajate pri obisku šmarnic.
Želim vam lep teden in naj vas varuje Mati Marija!

Skupina: 1. in 2. razred: Podraga

GORČIČNO ZRNO
Prosi, starše naj ti pokažejo eno seme (korenček, por, peteršilj). Seme položi v dlan in ga opazuj.
Seme je majhno kot drobna pikica. Ampak v tej drobni pikici se skriva življenje. Če ga posadimo v zemljo in skrbimo zanj, bo začelo rasti.
Jezus je povedal priliko o semenu in sicer gorčičnem semenu. Jezus pravi, da je « nebeško kraljestvo podobno temu gorčičnemu semenu, ki ga je nekdo vzel in vsejal na svoji njivi. To je res najmanjše izmed vseh semen; ko pa zraste, je večje kakor zelišča in postane drevo, tako da priletijo ptice neba in gnezdijo na njegovih vejah.« (Mt 13,31-32)
Pomisli, kaj vse potrebuje seme, da bo lahko zraslo v veliko, močno drevo.
Pomisli, kaj moraš ti narediti, da boš postal podoben mogočnemu drevesu.
Sedaj pa reši še nalogo v delovnem zvezku na strani 58, 59.


Skupina: Prvoobhajanci: Podnanos in Podraga

Dragi prvoobhajanci, dragi starši, upam da ste zdravi. Hvala vsem, ki ste me poklicali ali mi pisali. Z nekaterimi smo se že srečali pri sveti maši, z drugimi na ulici, z vsemi pa molitvi. Naj nas tudi zvesto spremljanje šmarnic spodbuja pri veselem pričakovanja srečanja z Jezusom v svetem obhajilu.

V tem tednu vam predlagam, da se skupaj s starši "pobrskate" po spominu in se pogovorite o tem, česa se prav posebej spomnite ob letošnjem praznovanju velikega tedna. Praznovanje je bilo "drugačno", ker se nismo dobivali v cerkvi, a verjamem, da ste veliki teden obhajali doma.
Predlagam tri korake: 1. Skupaj s starši ali starimi starši pošiščite v Svetem pismu (otroško ali za odrasle) tiste odlomke, ki opisujejo dogodke Jezusove zadnje večerje, trpljenja in smrti ter vstajenja. Odlomke lahko berete ob Marijinem oltarčku.
2. V družini se pogovorite, s kakšnimi znamenji se spominjamo vsebin, o katerih ste brali v Svetem pismu (npr. dogodka, ko je Jezus prišel v Jeruzalem se spominjamo z oljčnimi vejicami, butarami ...).
3. Naloga: V delovnem zvezku izpolnite nalogo na strani 101 in seveda, ne pozabite na šmarnice (škofje priporočajo družinske šmarnice in spremljanje po FB).

Skupina: 4. razred: Podnanos

20. kateheza: BOG DAJE ŽIVLJENJE
• V katekizmu preberi strani 80, 81 in 82. Lahko tudi prosiš koga, da ti prebere.
• V zvezek zapiši naslov in odgovori na vprašanja št. 1, 2, 4, 5 in 6 na strani 83.
• Poslušaj šmarnice vsak dan. To lahko storiš pri maši, na radiu Ognjišče v živo ali v avdio arhivu poiščeš, če si do zdaj že kaj zamudil.

21. kateheza: TELO JE BOŽJI DAR
• V katekizmu preberi zgodbo o Noetu in njegovih sinovih na straneh 85 in 86.
• V zvezek napiši naslov in odgovori na vprašanja št. 3, 6 in 7.
• Nekomu na glas preberi molitev ZAHVALA IN PROŠNJA na strani 86 in 87.
• Večkrat ta teden zmoli O gospa moja. Če te molitve še ne znaš, se jo nauči.
Mi vas in vaše družine vključujemo v naše vsakdanje molitve in vas prosimo, da tudi vi – sami ali skupaj z družino – molite za nas, za vse ljudi v naši župniji, Domovini in po svetu.


Skupina: 5. razred: Podnanos

21. kateheza: JEZUS JE VSTAJENJE IN ŽIVLJENJE
• V katekizmu preberite, kako je Jezus obudil svojega prijatelja na strani 88, 89 in 90.
• V zvezek zapiši naslov in zapiši:
Prvi del svete maše je besedno bogoslužje. Ima štiri dele: berila iz Svetega pisma (prvo in drugo berilo, evangelij), pridiga, izpoved vere in prošnje za vse potrebe.
• Odgovori na vprašanja št. 1, 3 in 4 na strani 92.
• Sestavi in napišitri prošnje za vse potrebe, ki bi jih lahko povedal pri sveti maši.

22. kateheza: SVETA MAŠA JE JEZUSOVA DARITEV
• V katekizmu preberite, kako so Judje praznovali svojo prvo veliko noč. To je na straneh 94 in 95.
• Preberi še, kako je Jezus ustanovil zakrament svete evharistije na straneh 95 in 96.
• V zvezek napiši naslov in zapiši:
Drugi del svete maše je evharistično bogoslužje. Ima tri dele: priprava darov, evharistična molitev in obhajilni obred. Temu sledi le še sklepni obred, s katerim se sveta maša zaključi.
• Odgovori na vprašanja št. 4 in 5 na strani 99.
• Napiši vse tri odgovore na vzklik: Skrivnost vere – in se jih nauči na pamet. Če se jih ne spomniš, poglej v katekizem na stran 132.


Skupina: 6. razred: Podnanos

Živjo!

Tudi ta teden vam pošiljam nekaj spodbud za naš verouk. Samo še nekaj srečanj nam je ostalo. Zelo bom vesela kakšne fotografije vaše naloge ali pa samo kakšnega pozdrava – saj veste, kje me najdete! 😊 In hvala vsem, ki ste se že oglasili ali pa mi na daleč pomahali!

Povabim vas, da se spet malo spomnite na mašo, ki ste jo spremljali prek računalnika ali televizije. Kaj vse je moral župnik početi sam! Bil je hkrati duhovnik, pevec, bralec berila, ministrant, pa še kaj bi se našlo. V vsaki župnijski skupnosti je veliko sodelavcev, ki pomagajo pri maši in pri skrbi za cerkev. Nekatere se bolj vidi, drugi so skriti. Poleg zgoraj naštetih so tu še krasilke, čistilke, pritrkovalci, katehistinje, tisti, ki skrbijo za bolj tehnične stvari, ob praznikih pomagajo tudi tisti, ki postavijo jaslice, Božji grob, pa tisti, ki nosijo bandere, animatorji na oratoriju … Vsak lahko nekje pomaga in se tako vključi v delovanje župnije. Tako kot ima vsak človek svoj poklic in s tem nekaj dobrega naredi za druge, ima tudi vsak župljan priložnost, da sodeluje v župniji, v Cerkvi.

Kje bi pa ti najraje pomagal v naši župniji? Kje lahko pomagaš že zdaj in kaj bi rad počel, ko boš odrasel? Zakaj si izbral prav ta »poklic« (lahko jih je tudi več)? Napisano mi lahko tudi pošlješ, bom zelo vesela!


Skupina: 4., 5., in 6. razred: Podraga

Ker smo v velikonočnem času se bomo poglobili v molitev častitljivega dela rožnega venca, ki govori o Jezusovem vstajenju in življenju v nebeški slavi. Opominja nas na dogajanje po Jezusovem vstajenju, o njegovem vnebohodu in o darovih Svetega Duha. Zaključuje se z Marijinim vnebovzetjem in kronanjem.

Pravilno razvrstite vseh pet dogodkov in jih prepišite v zvezek:
- ki je v nebesa šel
- ki je Svetega Duha poslal
- ki je tebe, Devica, v nebesih kronal
- ki je od mrtvih vstal
- ki je tebe, Devica, v nebesa vzel

Vsak dan molite vsi skupaj v družini po eno desetko tega dela rožnega venca in vsak dan ob molitvi prižgite po eno svečko več ob Marijinem šmarničnem oltarčku.


Skupina: 7. razred: Podnanos in Podraga

Fantej in dekleta, lep pozdrav! Počitnice so za nami. Kako ste? Hvala tistim, ki ste se oglasili in poslali fotografije domačih nalog. Vesel sem vaše odzivnosti in sodelovanja. Naj bo to spodbuda tudi tistim, ki še zbirate pogum. Letos so šmarnice drugačne, a z dobro voljo in pripravljenostjo ne bodo nič manj dragocene kot pretekla leta.
Vabim in spodbujam vas, da nadaljujemo z našimi veroučnimi srečanji in šmarnično pobožnostjo. P.s.: Hvala vsem, ki ste poslali vaš šmarnični oltarček.

1. V tem tednu se bomo soočili z izzivom oz. trditvijo, da kristjani z življenjem izpričujemo, da Jezus živi. Preberi si na strani 158 pomenljivo pričevanje, ki ga je v pismu hčerki zapisal francoski pesnik Victor Hugo. Pesnik je s temi besedami opisal lastno pripravljenost, da bo vedno in povsod z besedami in dejanji potrjeval ljubezeno do hčere in žene. Ni težko ljubiti, ko ti je lepo. Resnična ljubezen se potrdi šele takrat, ko je težko.
Kristjani smo bili in bomo vedno znova potrjevali svojo zvestobo Jezusu. Ni mu težko biti zvest takrat, ko smo npr. kristjani v večini (pri maši, verouku ...). Naša pripadnost, naša vera ali ljubezen do Jezusa so najboj preverja v okoliščinah, ko smo v manjšini, morda celo poniževani zaradi vere ... Mučenci so vero v Jezusa potrjevali z zvestobo do konca, tudi za ceno mučeniške smrti. Apostol Peter je to na posebne način naredil na binkošti, ko je pogumno stopil pred ljudi in jim govoril o Jezusu.

2. Predlagam, da si prebereš svetopisemski odlomek na strnai 160, ki govori o Petrovem pričevanju pred velikim zborom, kjer so mu grozili in prepovedovali oznanjevanje o Jezusu. Kaj meniš, kje je Peter črpla pogum in pripravljenosti vztrajati?
Poskušaj se postaviti v Petrovo vlogo. Kaj meniš, kakšna bi bila tvoja reakcija, če bi moral pred prijatelji, sošolci pričevati (govoriti) o Jezusu?

3. V veroučni zvezek: napiši nekaj primerov, kjer lahko ti z življenjem pričuješ za Jezusa (npr. pri športnem udejstvovanju ne preklinjam oz. se ne neprimerno izražam). P.s.: Vabim vas k rednemu spremljanju šmarnic in lepo prosim za fotografije vaših Marijinih oltarčkov.

Skupina: Birmanci: Podnanos in Podraga

Dragi birmanci in birmanke, en le pozdrav!
Hvala tistim, ki se "oglašate", pošiljate naloge ... Nekateri se resnično trudite in pripravljate na prejem zakramenta svete birme. Drugi ste tiho in ne vem, kaj se z vami dogaja. Spodbujam vas, da si kaj pišemo ali se slišimo. Tudi ta teden imam predlog za nadaljevanje naše poti.

Predlagam tri korake: 1. Včeraj smo se lahko po dveh meseceh srečali pri sveti maši. Vsakega, ki sem ga videl ali celo z njimi izmenjal kakšno besedo, sem bil zelo vesel. Kako pomenljive so besede katehete tega tedna: "V vsakem času so ljudje živeli krščanstvo na svoj način." V času pandemije so pred novim izzivom in koliko iznajdljivosti je bilo potrebno in jo še potrebujemo, da lahko ohranjamo živ in pristen odnos z Jezusom. Res pa je, da smo se morali najprej odločiti, ali bom prijateljstvo z Jezusom živeli tudi v težkih okoliščinah ali bomo izbrali "lažjo" pot in se odpovedali odnosu z Njim. Če pogledamo zgodovino krščanstva, bomo hitro odkrili, da se to odločanje ves čas dogaja. Včasih nam sicer krivično vsiljujejo samo tisti vidik zgodovine krščastva, ki predstavlja madeže na življenje kristjanov. Če smo pošteni, pa bomo v vsakem obdobju tudi svetle zglede, svetniki jih imenujemo, ki so zvesto sledili Jezusu Kristusu. Še več! Ti posamezniki in skupnosti so tudi v trenutkih, ko se je že zdelo, da bo vse propadlo, poskrbeli za nov razcvet evangelija.

2. Predlagam vam ogled pričevalca našega časa: https://www.youtube.com/watch?v=hRl1o59CLFI.

3. Naloga: Oblikujte osebno izkaznico svetnika, o katerem ste brali knjigo. Vorec imate na strani 92.
Vabljeni tudi k rednemu spremljanju šmarnic.

P.s.: V nedeljo si pozorno preberite kdaj bomo začeli z "finalnimi" pripravami na prejem zakramenta svete birme.
katehistinje in župnik