04.05.2020

Verouk na domu

04.05.2020: Podnanos, Podraga, Lozice
Dragi veroučenci in dragi starši, najprej vsem skupaj in vsakemu posebej en lep pozdrav!
Pred par dnevi smo vstopili v Marijin mesec maj in veseli smo vseh, ki ste že s prvim dnem začeli šmarnično pobožnost, ko ste pripravili Marijin oltarček, poskrbeli za šmarnični plakat (dobi se v cerkvi v Podnanosu ali preko e-pošte, če pošljete naslov), sodelovali pri šmarnicah iz cerkve preko prenosa na FB ali pripravili družinske šmarnice... Hvala vsem, ki ste slišali povabilo in poslali župniku sliko domačega Marijinega oltarčka. Drugi spodbujamo, da to še naredite.
Nadaljujemo z veroukom na daljavo. Pri sveti maši pa se bomo že srečali, le na pravila za udeležbo pri maši ne pozabite (zaščitna maska ...).
smarnice1_as.jpg
Mi vas in vaše družine vključujemo v naše vsakdanje molitve in vas prosimo, da tudi vi – sami ali skupaj z družino – molite za nas, za vse ljudi v naši župniji, Domovini in po svetu.

Škofje nas spodbujajo in mi vas prosimo, da bi tud v teh dneh, ko ni rednih veroučnih srečanj, nadaljevali z veroukom. Upamo, da si boste med tednom poiskali tudi čas za verouk. Pohvalimo zaslužijo vsi, ki nam med tednom pošljejo sporočilo ali celo fotografijo naloge.
Tudi ta teden smo vam pripravili predloge.(program se bo dopolnjeval)

Skupina: 1. razred: Podnanos

Otroci, starši prav lepo pozdravljeni!

Upam, da ste si vsi skupaj v preteklem tednu vsaj nekoliko odpočili.

Zato vas prosim, da še vztrajamo z veroukom na daljavo. Hvala, vam staršem, ker vem, da je z majhnimi otroci ta način šole in verouka zelo naporen. V prejšnjem tednu ste verjetno na spletni strani opazili kaj vam priporočamo v maju, marijinem mesecu, mesecu, ki je zaznamovan z Marijo. Spodbuda otrokom, da naredijo Marijin oltarček je že padla na rodovitna tla, saj smo že dobili slikico, SMS. Tega sodelovanja smo veseli. Če oltarčka še kdo ni naredil, ga lahko še vedno. Nanj položijo Marijino podobico, kipec, zraven pa šopek poljskega cvetja. V cerkvi imate na razpolago tudi šmarnični plakat, ki bo spodbuda, da boste vsak dan na FB ob 19.00 lahko prisluhnili šmarničnemu branju. Letos ko smo več doma, je kot nalašč, saj govorijo o dveh družinah, ki vsaka na svoj način časti to najboljšo mamo, ženo. Tudi vi otroci, ste v teh dneh, ko se zvečer vsi zberete, povabljeni, da ob oltarčku zapojete Marijino pesem Lepa si, lepa si, roža Marija. Če pa zdaj še ne gre najboljše, pa vsak večer zmolite Zdravo Marijo in ob koncu meseca vam bo šla ta molitev že odlično. V vzpodbudo vam bo tudi naloga na strani 69 z naslovom Šmarnice. V tem mesecu smo povabili v našo sredo Marijo. Zakaj ne bi tudi vstalega Jezusa, saj je vstal in živi. Učenca sta ga srečala na poti v Emavs, a ga nista prepoznala. Ni jima bilo jasno, kdo potuje z njimi. Zato prosite starše, naj vam v Svetem pismu preberejo odlomek Lk 24, 13-35 Učenca na poti v Emavs in skupaj naredite nalogo na strani 55 v DZ. Povabila sta Jezusa in mu rekla: ostani z nama, kajti proti večeru gre. O tem govori pesem:
Bodi pri nas ker se že mrači
bodi pri nas Gospod
bodi pri nas dan nagiba se v noč
bodi pri nas Gospod.
Danes sem bila pri sveti maši in sem se spomnila prav na vsakega izmed vas. Mogoče se pa proti koncu meseca srečamo v živo. Do takrat pa moramo paziti nase in s tem tudi na druge. Lep teden vam želim.

Skupina: 2. razred: Podnanos

Pozdravljeni, otroci!
Počitnice so za nami in vstopili smo v mesec maj. Verni ljudje mesecu maju pravimo tudi Marijin mesec. Ali veste zakaj? Tokrat bomo razmišljali prav o tem!

Najprej naj vsak od vas razmisli in se poskuša spomniti, kaj že ve o Mariji, Jezusovi materi. Tudi pri verouku smo se že pogovarjali o tem (za pomoč: poglej 4. lekcijo v delovnem zvezku.

Marija je po Jezusu tudi naša mati in mamo ponavadi kličemo z lepimi imeni, besedami, kajne? Tako je za Marijo skozi čas nastal nekakšen »seznam« raznoraznih imen. Ta imena (vzkliki) so zbrana v Litanijah Matere Božje. Jih poznaš, si jih že kdaj molil-a? Poišči jih v kakšnem molitveniku ali pa na internetu (prosi za pomoč starše ali starejšega brata/sestro)! Presenečen-a boš, s koliko različnimi imeni ljudje vzklikamo k Mariji in se ji priporočamo. Kaj ko bi tudi sam-a poskusil-a najti posebno, lepo in spoštljivo ime za Marijo, ki še ni zapisano v litanijah? S tem posebnim imenom lahko potem imenuješ Marijo tudi v svojih molitvah…

V mesecu maju pa se tako otroci kot odrasli navadno vsak dan zberemo v cerkvi, pri šmarnicah oziroma šmarnični pobožnosti (sveta maša, petje Marijinih pesmi, branje zanimivih zgodb, župnikov nagovor, litanije Matere Božje…). Tako še na poseben način cel mesec častimo Marijo.

Tudi letos ne smemo pozabiti na to. Če še niste, prosi starše, da na župnijski spletni strani preberete župnikov predlog za letošnje šmarnice (priprava oltarčka, spremljanje šmarnic…)
Verjetno se že od lani spomniš, kako je pri šmarnicah lepo! Čeprav letos marsikaj poteka drugače, kot smo vajeni, nam to ne sme biti izgovor! Zato se res potrudi, da se boš čimvečkrat »udeležil« šmarnic. Marija bo zagotovo vesela vsake tvoje molitvice, pesmice, dobrega dela, risbice… in vsake minutke, ki jo boš namenil njej!

Otroci, tokrat boste za domačo nalogo odgovorili na vprašanja in rešili naloge v DZ na str. 62 – 63. Če še ne znaš, se nauči molitev O, Gospa moja (besedilo molitve najdeš tudi na zadnji strani – platnici tvojega veroučnega delovnega zvezka). Če boš vsak dan vsaj enkrat zmolil-a to molitev, jo boš do konca Marijinega meseca maja zagotovo znal-a!Skupina: 1. in 2. razred: Podraga

Pozdravljeni veroučenci.

Pred nami je mesec maj in takrat zacvetijo šmarnice. To so prelepe drobne rožice, ki čudovito dišijo. Kaj pa so še šmarnice? Lahko bi odgovorili, da so to majhni ptički, ki v tem času spletajo gnezda. Verjetno pa ste pomislili na ljudsko pobožnost, s katero častimo Marijo: poslušamo šmarnično branje, pojemo Marijine pesmi, molimo,…

V tem tednu reši v delovnem zvezku nalogo na strani 68 in 69.


Skupina: Prvoobhajanci: Podnanos in Podraga

Dragi prvoobhajanci, dragi starši, upam da ste zdravi. Hvala vsem, ki ste me poklicali ali mi pisali. Nekateri ste mi poslali čudovite Marijine oltarčke in prepričan sem, da ob njih ni težko moliti, prisluhniti šmarničnemu branju in se tudi na ta način pripravljati na srečanje z Jezusom pri svetem obhajilu. Naj nas tudi zvesto spremljanje šmarnic spodbuja pri veselem pričakovanja srečanja z Jezusom v svetem obhajilu.

V tem tednu vam predlagam, da se skupaj s starši posvtite katehezi z naslovom "Priča si".
Predlagam tri korake: 1. Prosite starše, morda tudi stare starše (če je možno, seveda), naj vam razložijo, kaj pomeni biti PRIČA (npr. priča nekega dogodka, priča na sodišču, priča pri poroki itd). Bodite radovedni in povprašajete, če so starši (stari starši) že bili tudi sami kdaj priče in kako so se takrat počutili.
Ali smo tudi kot kristjani priče? Običajno ne rečemo, da smo priče ampak pričevalci. Vsak kristjan je poklican in povabljen, da je s svojim življenjem pričevalce za Jezusa Kristusa. Pričevalec za Jezusa je vsak, ki se trdi živeti tako, kot nas Jezus uči. Njegovi pričevalci smo povsod - v cerkvi, pri verouku, v šoli ali na delovnem mestu, na zabavi ... O tem poslanstvu nam govori tudi sklepni del svete maše. Duhovnikove besede "Pojdite v miru!" pomenijo naročilo, da to kar smo pri sveti maši slišali in prejeli, delimo kot pričevalci tudi naprej. Sveta maše se s temi besedami ne konča, ampak šele dobro začne.
2. Na kakšen način ste lahko pričevalci vi, dragi prvoobhajanci? Ali ste lahko to v domači družini, v šoli, med prijatelji, med vaščani ... Pogovorite se s starši in naredite načrt za konkretno dejanje, s katerim boste pričevali za prijatelja Jezusa.
3. Naloga: V delovnem zvezku izpolni osebno izkaznico kristjana na strani 91 in seveda, ne pozabite na šmarnice (škofje priporočajo družinske šmarnice in spremljanje po FB).

Skupina: 4. razred: Podnanos
Skupina: 5. razred: PodnanosSkupina: 6. razred: Podnanos

Živijo!

Upam, da ste imeli lepe počitnice. Sedaj pa veselo naprej! Tudi za ta teden sem vam pripravila nekaj veroučnih spodbud.

Kako vam je bilo v tem času spremljati mašo prek računalnika ali televizije? Je bilo malo čudno, kajne? Sveto mašo so začeli obhajati že prvi kristjani kmalu po Jezusov vstajenju in v podobni obliki jo obhajamo tudi danes. Vendar so se takrat v nekaterih mestih pojavile razprtije in evharistije niso vzorno obhajali. Apostol Pavel jim je napisal pismo. O tem preberi na strani 92 in 93 v učbeniku. Je zelo zanimivo!

Povabim pa te, da v nekaj stavkih opišeš, kako ste pri vas doma spremljali maše, molili in kako si se pri tem počutil. Vesela bom, če mi napisano tudi pošlješ. Morda se pa sedaj pri kakšni maši vidimo in si vsaj na daleč pomahamo!


Skupina: 4., 5., in 6. razred: Podraga

Marijini prazniki

V mesecu maju, ki je posebej namenjen čaščenju Marije, je prav, da tudi pomislimo na večje Marijine praznike v cerkvenem letu.

8. december, Brezmadežno spočetje Device Marije, slovesen praznik: Na ta dan se spominjamo milosti, da je bila Marija, Jezusova Mati, obvarovana madeža izvirnega greha, s katerim smo zaznamovani zaradi greha Adama in Eve vsi ljudje in se nam izbriše pri zakramentu svetega krsta.

25. marec, Gospodovo oznanjenje: na ta dan se spominjamo obiska nadangela Gabrijela pri Mariji v Nazaretu, ko ji je sporočil, da bo postala Božja Mati. Ob njenem sprejetju materinstva je to tudi materinski dan.

15. avgust, Marijino vnebovzetje, v ljudskem imenovanju veliki šmaren, zapovedan praznik: Spominjamo se posebne milosti, ki jo je bila deležna Jezusova mati Marija, da je bila z dušo in telesom vzeta v nebo.

8. september, Rojstvo Device Marije, v ljudskem izročilu mali šmaren.

Skozi cerkveno leto se zvrsti še več Marijinih praznikov. Poleg meseca maja ji je posebej namenjen še mesec oktober, ko se z molitvijo rožnega venca obračamo na našo Božjo Priprošnjico. Koliko Zdravih Marij zmolimo v celotnemu nizu Rožnega venca? To je najstarejša molitev v čast Mariji in verjetno med prvimi, ki smo se jih naučili. Njen začetek je povezan s praznikom Gospodovega oznanjenja, z angelovim pozdravom. Nadaljuje pa se z vzklikom Elizabete, ko jo je Marija obiskala in je že pod srcem nosila Božjega Sina. V drugem delu, Sveta Marija, pa se s preprosto prošnjo mi obračamo k njej.

Prikličite si v spomin sliko Marije v naši cerkvi. S katerim praznikom je povezana? Pomagaj si z odlomkom iz Svetega pisma, iz knjige Janezovih razodetij (Raz 12, 1-5).


Skupina: 7. razred: Podnanos in Podraga

Fantej in dekleta, lep pozdrav! Počitnice so za nami. Kako ste jih preživeli? Upam, da lepo in da ste nabrali novih moči za šolanje in verouk na daljavo. Hvala tistim, ki ste mi poslali domače naloge in sliko šmarničnega oltarčka. Letos so tudi šmarnice drugačne, a z dobro voljo in pripravljenostjo ne bodo nič manj dragocene kot pretekla leta.
Vabim in spodbujam vas, da nadaljujemo z našimi veroučnimi srečanji.

1. Velika noč in dejstvo, da je Jezus vstal od mrtvih, je tako pomemben dogodke, da njegovi učenci ne moremo o tem molčati. Že apostoli so po sreačnju z Vstalim, hiteli o tem pripovedovati drugim. Pripovedovali pa niso samo z besedami, ampak najprej z življenjem. Spremembo v njihovem življenju so opazili mnogi. Nekateri so bili ob tem veseli in so jim sledili. Drugi so začutili, da bi to pomenilo spremeniti dotedanje življenje in ker tega niso bili pripravljeni, so začeli prve kristjane preganjati.
Kaj je dolikovalo prve kristjane? Najbolje, da si to prebereš v Svetem pismu (Apd 2,42-47) oz. veroučni knjgi (moder okvirček, stran 155). Katere lastnosti privih kristjanov ste odkrili (pomoč: štiri so)?

2. Poseben izziv vam je lahko pogovor s starši. Povprašajte starše, kaj menijo, katere so značilnosti, po katerih lahko prepoznamo kristjana danes? Se strtinjaš z njimi in kaj meniš ti, kako prepoznati kristjana npr. med sošolci, prijatelji, naključnim ljudmi, s katerimi se srečate?

3. V veroučni zvezek: poišči nekja primerov izražanja vere v Jezusa Kristusa v medijih. Zapiši ali prilepi fotografije pričevanj v zvezek. P.s.: Vabim vas k rednemu spremljanju šmarnic in lepo prosim za fotografije vaših Marijinih oltarčkov.

Skupina: Birmanci: Podnanos in Podraga

Dragi birmanci in birmanke, en le pozdrav!
Hvala tistim, ki se "oglašate", pošiljate naloge ... Nekateri se resnično trudite in pripravljate na prejem zakramenta svete birme. Drugi ste tiho in ne vem, kaj se z vami dogaja. Spodbujam vas, da si kaj pišemo ali se slišimo. Tudi ta teden imam predlog za nadaljevanje naše poti.

Predlagam tri korake: 1. Včeraj smo obhajali nedeljo Dobrega pastirja in svetovni molitveni dan za novo duhovne poklice. Če ste spremljali sveto mašo iz naše župnije, potem veste, da sem zelo poudaril pomen skupnega ali krstnega duhovništva, ki prav vsakega kristajan kliče k takemu življenju, da bo iz njega prepoznavna naša vera v Jezusa Kristusa. Omenil sem tudi konkretne primere, ki so še kako aktualni v času korono krize. Naj omenim samo nekatere: družinsko bogoslužje, šmarnice, osebna in družinska molitev, verouk na daljavo, prebiranje verskih knjig ali verskega tiska, duhovno sveto obhajilo, dobra dela (doma, gremo v trgovino namesto starejših, koga pokličemo, ker je osamljen) ...


2. V veroučni knjigi si preberite tisti del, ki govori o trojni službi, ki jo prejmemo pri svetem krstu. Preberite si tudi tri svetopisemske odlomke in potem zapišite, o katerem dostojanstvu oz. službi govori.
Kakšen pa bi bil tvoj stolpec o Cerkve?

3. Naloga: Reši nalogo na strani 89 zgoraj in mi pošljite odgovore.
P.s.: Upam, da ste že prebrali knjigo. Ker bo skoraj zagotovo nemogoče knjige predstaviti v živo, predlagam, da mi do konca meseca pošljete kratko predstavitev svetnika (vsaj eno stran na A5), ki ste ga spoznali ob branju knjige.
Vabljeni tudi k rednemu spremljanju šmarnic.
katehistinje in župnik