26.04.2020

Šmarnice 2020

Še nekaj dni in vstopili bomo v Marijin mesec maj, ki ga na poseben način zaznamujejo »šmanice«. Nekateri ste me že spraševali, če sploh bodo letos šmarnice, ko pa se ne dobivamo pri mašah. Odgovarjam vam z že kar utečenim odgovorom: Bodo, a na drugačen način!
475_7532.JPG
Če se zazremo v zgodovino šmarnične pobožnosti, bomo odkrili zanimivost, ki nam bo povedala, da ima ta pobožnost ljudske korenine. Enostavno povedano: šmarnično pobožnost so začeli verni ljudje ob kapelicah, božjih znamenjih ali ob hišnem oltarčku – »bohkovem« kotu. V maju, mesecu posvečenemu Mariji so se zbrali k molitvi rožnega venca, litanij Matere Božje, petju Marijinih pesmi. Nekoliko pozneje so jim dodali še šmarnično branje, da bi ob molitvi poglabljali tudi svoje versko znanje.

Šmarnična pobožnost se je v cerkve preselila po drugi svetovni vojni, ko ni bilo dovoljeno izražanje vere v javnosti. Potem ko smo postali samostojna država in ko so začeli popuščati jarmi tiranije, je šmarnična pobožnost ostala navzoča v cerkvah, a marsikje so jo ponovno obudili ob kapelicah in božjih znamenjih.

Letos smo pred novim izzivom. Sprejeli ga bomo in ne bomo zatajili. Predlagam vam, da se do 1. maja, ko se šmarnice začnejo, pripravimo. Se sprašujete kako?

Predlagam, da si doma postavite Marijin oltarček. Najprej se v družini pogovoriti, kje boste v vašem domu postavili ali pripravili Marijin oltarček. Za ureditev oltarčka potem potrebujete prt(iček), Mariji kipec ali podobo (če nimate, si jo lahko natisntete), lep šopek travniškega cvetja ali šmarnic, svečka (lahko jih je toliko, kolikor je družinskih članov). Ko boste dogovorjeni in imeli zbrano vse potrebno za oltarček, ga skupaj postavite. Da ne pozabim! Poiščite si Marijine pesmi (lahko tudi druge), ki jih boste prepevali, molitvenik, rožni venec ...
Tudi za šmarnične zgodbe smo že poskrbeli. Letos jih je napisala Marjeta Cerar z naslovom »Največji dar«. V uvodu v letošnje šmarnično branje piše, da bomo spremljali zgodbe dveh družin: dveh mam, dveh očkov in osmih otrok. Živijo preprosto življenje na obrobju Ljubljane, na dveh majhnih kmetijah in v isti župniji. To so resnične zgodbe, ki so se dogajale in se še dogajajo. So zahvale, prošnje, so bolečina srca, so vzkliki veselja in upanja. Zanimivo bo!

Zgodbe vam bom prebral med vsakdanjim prenosom svete maše. V župnijski cerkvi je na razpolago plakat, ki nam ga podarja Mavrica. Če mi sporočite naslov elektronske pošte, pa vam plakat pošljem po pošti. Plakat bo letos nadomestil »slikico«. Na njem boste hitro odkrili številke od 1 do 31. Vsak dan naredite črto od številke dneva do naslednje številke. Plakat si tudi razdelite na 31 delov in vsak dan pobarvajte en del. Tako boste ob spremljanju zgodb, molitvi ob domačem oltarčku in barvanju plakata lepo oblikovali letošnjo šmarnično pobožnost.

Torej: ŠMARNICE BODO IN SE JIH ŽE VESELIM. Tudi v župnijskem domu bo oltarček in plakat in ...
župnik Tomaž