20.04.2020

Verouk na domu

20.04.2020: Podnanos, Podraga, Lozice
Dragi veroučenci in dragi starši, najprej vsem skupaj in vsakemu posebej en lep pozdrav!
Potem ko smo obhajali velikonočne praznike v družinskem krogu in s pomočjo ogledov različnih prenosov bogoslužji velikega tedna in tedna velikonočne osmine, bomo nadaljevali z veroučnimi srečanji na domu.
Naj vam najprej zaupamo, da smo zelo veseli kakršnega koli vašega odziva, npr. fotografije, sporočila, telefonskega klica, e-pošte, všečka na FB ali če pomahte, ko se srečamo npr. ob nedeljskih "obhodih" župnije z Jezusom. To so dragocene priložnosti, s katerimi ohranjamo povezavo. Seveda ne smemo zanemariti moč molitve ali svete maše, ki nas še posebej povezuje v skupnost, ki združena prosi za zdravje, za varstvo pred hudim ob tej težki bolezni. Tudi v tem tednu ostanimo povezani v molitvi drug za drugega in seveda po klicih, e-pošti ... Pogumno!
Mi vas in vaše družine vključujemo v naše vsakdanje molitve in vas prosimo, da tudi vi – sami ali skupaj z družino – molite za nas, za vse ljudi v naši župniji, Domovini in po svetu.

Škofje nas spodbujajo in mi vas prosimo, da bi tud v teh dneh, ko ni rednih veroučnih srečanj, nadaljevali z veroukom. Upamo, da si med tednom poiščete tudi čas za verouk. Tudi ta teden smo vam pripravili predloge. (program se bo dopolnjeval)

Skupina: 1. razred: Podnanos

Dragi otroci!
Zeloo vas pogrešam. Pogrešam vašo nagajivost, vaš smeh, predvsem pa vaše »zakajčke«? Upam da ste zdravi.
Tudi ta teden se ne bomo srečali v živo, imamo pa veliko drugačnih možnosti. Lepo je, ko dobiš SMS z voščili ali pa slikico velikonočnih jedi. Hvala vam. Lepo je, ko si z nekaterimi na daleč pomahamo. Hvala vam tudi za to. Lepo je, ko vem, da vsi skupaj vsaj ob nedeljah gledamo in sodelujemo pri sveti maši.

In otroci, a vam povem skrivnost, kdaj je meni v teh dneh posebno lepo? Že par nedelj pride na obisk prav poseben gost. Ker mi ne moremo do njega, pride On med nas. Vsako nedeljo pride po vseh naših vaseh in zaselkih na obisk Jezus. Ta Jezus, ki je vstal od mrtvih in živi pod podobo kruha, pride in nas blagoslavlja in to prav vsakega izmed nas. Po njem smo združeni v eno veliko družino.

Zato vas ta teden prosim, da naredite nalogo na strani 52 in 53 "Marija Magdalena sreča Vstalega Jezusa". Z vsemi pripravami od blagoslova jedi, svete maše in molitvami, ki smo jih imeli prej, nazadnje pa z praznim grobom, z vsem tem smo pripomogli, da se je iz naših src odvalil kamen vseh slabosti, grehov, neposlušnosti, jezikavosti, zmerjanja.

Veselimo se z Magdaleno ob praznem grobu, ko jo je Vstali ogovoril in jo pošlje, naj to veselje prenese apostolom. Tudi mi se veselimo s pesmijo Aleluja:

REFREN: Alelu- Aleluja 4x

1. kitica:
Naše veselje ne bo se končalo,
bo se končalo in se ne konča.
PONOVIMO REFREN
2. kitica:
Ta naša pesem ne bo se končala
ne bo se končala in se ne konča.
PONOVIMO REFREN

Mogoče jo že poznate, mogoče, pa jo kdo od vaših bratov in sester zna celi pokazati s kretnjami. Poskusite, mogoče vam ob koncu tedna uspe, da jo skupaj kot družina zapojete in pokažete s kretnjami, saj kdor poje, 2x moli.

V vaše družine pošiljam en lep pozdrav!


Skupina: 2. razred: Podnanos


Pozdravljeni, otroci!
Dolgo se že nismo srečali in jaz vas vse že prav močno pogrešam! Upam, da ste zdravi, veseli in dobre volje ter da vestno opravljate svoje šolske obveznosti.
Prepričana sem, da ste se v vsem tem času velikokrat spomnili tudi na Jezusa…Ali vam je v tednu pred veliko nočjo uspelo narediti tudi katero izmed spodbud, ki so bile priporočene na župnijski spletni strani? Super, kajti na tak način se vas je Jezusovo trpljenje in vstajenje zagotovo bolj dotaknilo! Kristus je vstal, aleluja!

Velika noč, ki smo jo praznovali prejšnjo nedeljo, je za nas, ki verujemo v Jezusa, največji in najpomembnejši praznik. To naše veselje pokažemo tudi navzven (velikonočna procesija, blagoslov jedil, velikonočni zajtrk…). Velika noč je praznik Jezusovega vstajenja od mrtvih – in tega se spominjamo pri vsaki sveti maši, zato po spremenjenju kruha v Jezusovo telo in vina v Jezusovo kri, rečemo: Tvojo smrt oznanjamo, Gospod, in tvoje vstajenje slavimo, dokler ne prideš v slavi!«
Dogodki, ki so se zgodili na dan Jezusovega vstajenja, so tako pomembni, da se jih s posebnimi znamenji, simboli, spominjamo vse leto. Kateri so torej velikonočni simboli?
To so:
- križ: spomin na Jezusovo trpljenje
- kamen: spomin na grob, kamor so položili Jezusovo telo, in ki se je odvalil
- večja sveča: predstavlja od mrtvih vstalega Jezusa, je simbol za svetlobo, ki je premagala moč
- cvetoča vejica: simbol za novo življenje
- velikonočna jedila: kruh, meso, jajce, hren
- slika/kip jagnjeta ali vstalega Jezusa.

Zagotovo pa poznate besedo, ki je poznana po vsem svetu in jo v velikonočnem času pogosto slišimo- to je beseda A _ _ _ _ _ A!

Tokrat boste za domačo nalogo odgovorili na vprašanja in rešili naloge v DZ na str. 54 – 57.


Skupina: 1. in 2. razred: Podraga

JEZUS JE LUČ SVETA
Danes se bomo pogovorili o luči. Poiščite svečo, jo položite na mizo in prižgite. Seveda morajo biti starši z vami. Sedaj se spomnite vsega, kar smo se pogovarjali o luči, svetlobi,….
Starši naj vam iz delovnega zvezka na strani 57 preberejo misel za starše, nato pa si skupaj oglejte velikonočno svečo, ki je narisana v delovnem zvezku. Sami potem rešite še nalogo (če kdo nima priloge, naj sveče kar nariše z barvicami).
Za konec prosite starše, če vam pokažejo vašo krstno svečo.


Skupina: Prvoobhajanci: Podnanos in Podraga

Dragi prvoobhajanci, dragi starši, upam da ste zdravi. Hvala vsem, ki ste me poklicali ali mi pisali. Tako ostajamo povezani in si tudi povemo, kako smo. Dogajanje okrog epidemije nam je spremenilo način priprave na prejem prvega svetega obhajila. Naj vam/nam to ne spremeni veselega pričakovanja.
V tem tednu vam predlagam, da se skupaj s starši posvtite katehezi z naslovom "Pridi, ljubi Jezus!".
Predlagam tri korake: 1. Prosite starše, morda tudi stare starše (če je možno, seveda), naj vam pripovedujejo o svojih spominih na prvo sveto obhajilo. Če imajo kakšno fotografijo, si jo skupaj oglejte. Bodite radovedni in jih povpašajte tudi, kako so se pripravili na prejem svetega obhajila in kako so tudi danes pripravljajo na sveto obhajilo. Skupaj s starši primerjajte oziroma se spomnite, kaj vse je potrebno pripaviti za praznično kosilo in kaj za sveto mašo (zapišite na strani 87).
2. Preberite si besede apostola Pavla na strani 87 in se ob njih pogovorite, kaj pomenijo oziroma kaj je po vašem mnenju pomembno, da gremo pripravljeni k svetemu obhajilu. Te zanima, kako se pečejo hostije. Žal tega ne moremo preveriti v živo. Lahko pa si preberete navodila za peko hostij na strani 88. Ko bo mogoče, pa si bomo še v živo ogledali pekač in posebne nože za rezanje hostij, ki so jih nekoč imeli v vsaki župniji.
3. Naloga: V delovnem zvezku ob risbi hostije in keliha na strani 89 naštej oziroma zapiši, za kaj vse si Jezusu hvaležen/hvaležna.

Skupina: 4. razred: Podnanos

19. kateheza: SPOŠTUJMO STARŠE
• V katekizmu preberite strani 76 - 78. Lahko tudi prosite koga, da vam prebere.
• V zvezek zapiši naslov in odgovori na vprašanja št. 3, 4, 5 in 6 na strani 79.
• Pri večerni molitvi moli za svoje starše.


Skupina: 5. razred: Podnanos

20. kateheza: JEZUS JE LUČ SVETA
• V katekizmu preberite strani 85 in 86.
• V zvezek zapiši naslov in zapiši:
Sveta maša ima dva glavna dela: besedno bogoslužje in evharistično bogoslužje. Zraven pa sta še kratek začetni in sklepni obred. (Spodaj nariši kot kaže primer.)
• Odgovori na vprašanja št. 1, 4 in 5 na strani 87.
• Sestavi in napiši, kaj bi povedal/a za uvod v sveto mašo, ki bo namenjena za pomoč ob korona virusu.


Skupina: 6. razred: Podnanos

Živjo! Tudi za ta teden sem pripravila nekaj veroučnih spodbud. Večino sem jih našla na spletni strani Slovenskega katehetksega urada, kjer vsak teden pripravljajo zanimive vsebine za veroučence. Povabim te, da najprej še enkrat poiščeš in prebereš nedeljski evangelij (Jn 20,19-31). Potem lahko rešiš eno od teh križank: http://sku.rkc.si/wp-content/uploads/2020/04/2.triletje_2.velikonocna.pdf ali pa https://kateheza.nadskofija-maribor.si/wp-content/uploads/2018/04/NEVERNI-TOMA%C5%BD.pdf. Prva vsebuje tudi povezavo na kratek film, ki je sicer v angleščini, a ga boš zlahka razumel, saj opisuje tebi že poznano dogajanje.
Čeprav je velika noč že mimo, smo še vedno v velikonočnem času, ki bo trajal vse do binkošti. Zato vas ta teden vabim k izzivu veselja: vsak dan na list napišite vsaj eno stvar, za katero ste danes veseli. Bo šlo? Vaše sezname mi lahko tudi pošljete (vprašajte župnika za moj e-naslov), zelo vas bom vesela!Skupina: 4., 5., in 6. razred: Podraga

Vsako, še tako majhno in skrito dobro delo, Bog nagrajuje (27. poglavje)

V Svetem pismu poiščite odlomek o Jezusovem drugem prihodu (Evangelij po Mateju, Mt 25, 31-46).

Ob Jezusov besedah: »Lačen sem bil in ste mi dali jesti, žejen sem bil in ste mi dali piti, tujec sem bil in ste me sprejeli, nag sem bil in ste me oblekli, bolan sem bil in ste me oskrbeli, v ječi sem bil in ste prišli k meni.« razmislite, kako tudi vi sami delite dobroto v svoji okolici. Lahko je to v družini, med vrstniki, starejšimi, osamljenimi in onemoglimi. Že skromna dejanja lahko koga razveselijo. Ali pomislite, da je že lahko prijazen in razločen pozdrav mimoidočemu dovolj, da mu polepšamo dan? Dobra dela ne opravljamo iz strahu in dolžnosti, ampak imajo pravo vrednost, če jih izvršujemo iz ljubezni.

Svetopisemski odlomek povežite še z besedilom »Vere«, ki jo molimo pri sveti maši. Z besedami: »in bo spet prišel v slavi sodit žive in mrtve« vsakokrat izpovemo, da verujemo v njegov drugi prihod.


Skupina: 7. razred: Podnanos in Podraga

Fantej in dekleta, lep pozdrav! Kako vam gre od rok "šolanje" in "verouk na daljavo"?
Upam, da ste lepo obhajali dogodke velikega tedna in velike noči. Letos so bili drugačni, a njihovo vsebino smo lahko vseeno globoko doživeli, a le pod pogojem, da smo se doma potrudili.
V naslednjih dneh in tednih bo velikonočni dogodek odmeval in dosegel nekakšen vrh na binkoštno nedeljo, ko se bomo Gospodu zahvalili za dar Svetega Duha, ki nas spremlja v našem vsakdanju.

1. Na sam velikonočni dan in tudi v dneh po veliki noči sem večkrat poudaril in voščil vsakemu izmed nas, da bi se srečali z Vstalim Gospodom. Menite, da je to mogoče? Predlagam vam, da si v veroučni knjigi na strani 149 preberete, kaj se je zgodilo dvema učencema na poti v Emavs. Označite si v zapisu, kaj vas nagovori in premislite, kako bi bilo vam, če bi se znašli na njunem mestu? Pomislite tudi, kdaj se ponujajo vam podobne priložnosti, da bi se srečali z Gospodom in ob njem iskali odgovore na vprašanja vere, ki vsa vznemirjajo ali celo mučijo.

2. Poseben izziv vam je lahko pogovor s starši, če imajo tudi sami vprašanja glede vere in kako jih rešujejo oziroma kje iščejo dogovore na ta vprašaja.

3. V veroučni zvezek prepišite iz knjige na strani 152 pet primerov, kdaj lomimo kruh življenja.

Skupina: Birmanci: Podnanos in Podraga

Dragi birmanci in birmanke, en le pozdrav!
Hvala tistim, ki se "oglašate", pošiljate naloge in hvala tistim, ki ste se pridružili ekipi za ragljo v velikem tednu. Žal mi je, da niste mogli sodelovalti pri obredih velikega tedna.
Spodbujam tudi druge, da si kaj pišemo ali se slišimo. Tudi ta teden imam predlog za nadaljevanje naše poti.

Predlagam tri korake: 1. Posveti se vsebini z naslovom »Cerkev je lepo telo«. (str. 86-87). V knjigi je zelo na kratko zapisana definicija "Cerkeve". Preberi si "definicijo" zapisano v veročni knjigi na strani 86 zgoraj. Nato si naredi razpredelnico v kateri boš v levi stolpec vpisal značilnosti Cerkve, ki jo predstavlja "definicija" zapisana v veroučni knjigi in v levi stolpec trditve, ki jih o Cerkvi slišiš med sošolci, v medijih, med odraslimi ... Če stolpca primerjaš, kaj opaziš? Se ujemata in če ne, kje so razhajanja?
Kakšen pa bi bil tvoj stolpec o Cerkve?

2. Predlagam, da si v zvezek zapiše vse oblike služenja, ki jih poznaš v domači župniji. Če meniš, da rabiš pomoč, se lahko obrneš še na starše, stare starše oz. brate in sestre. Poskušaj si zamisliti, da vsaka služba, še več, da vsak posameznik, predstavlja del telesa in kaj bi se s telesom zgodilo, če bi katerikoli del tega telesa odstranili.
Poseben izziv naj bo vsakemu, da si poišče obliko služenj v domači župniji po prejemu zakramenta svete birme. Zapišite si, kje boste sodeloval oz. pošljite mi sporočilo ali e-pošto s svojo odločitvijo.

3. Naloga: Reši nalogo na strani 86 in mi pošljite odgovore.
P.s.: Upam, da ste že prebrali knjigo. Ker bo skoraj zagotovo nemogoče knjige predstaviti v živo, predlagam, da mi do konca meseca pošljete kratko predstavitev svetnika (vsaj eno stran na A5), ki ste ga spoznali ob branju knjige.
katehistinje in župnik