06.04.2020

Verouk na domu v velikem tednu

06.04.2020: Podnanos, Podraga, Lozice
Dragi veroučenci, spoštovani starši!

S cvetno nedeljo smo vstopili v obhajanje velikega tedna. Ko ljudje osebi ali dogodku dodamo naziv »veliki«, pomeni da je ta oseba ali tisti dogodek resnično nekaj posebnega, velikega in pomembnega za tisti trenutek v zgodovini oz. za tiste ljudi, pa tudi za vse trenutke in ljudi v bližnji in daljni bodočnosti.
gf_nx1d1133.jpg
VELIKI TEDEN je bil, je in bo tudi v bodoče nekaj posebnega, velikega in pomembnega. Se sprašuješ, sprašujete zakaj? To je zelo dober vstop v obhajanje tega tedna, ki je najpomembnejši za kristjane. Ko si postavimo vprašanje zakaj, se namreč lahko najprej napotimo v spominjanje in iskanje »podatkov«, na katerih temelji obhajanje dogodkov našega Odrešenja. Na primer: na cvetno nedeljo smo se spominjali dogodka Jezusovega prihoda v Jeruzalem. To ni bilo prvič, da je Jezus v času javnega delovanja prišel v Jeruzalem, a ta prihod je bil nekaj posebnega. Običajno je prišel peš. Ob tem prihodu je jahal osla in v mesto je vstopil kot kralj (kralji niso hodili peš). Ni pa jahal konja, ker je bil to simbol moči, velikokrat tudi nasilja. Jahal je osla, ki je bil simbol miru. Takega kralja – kralja ljubezni in usmiljenja, kralja miru, so si ljudje želeli in po njem hrepeneli. Odkrili in prepoznali so v Jezusu in ga zato navdušeno sprejeli, pozdravljali ...
Je spominjanje dovolj prepričljiv odgovor na naš zakaj? Morda se tako zdi na začetku. Toda narediti moramo še en korak, da bo naš zakaj imel bolj prepričljiv odgovor. Preprosto se moramo vprašati, kje se mi prepoznamo v dogodkih velikega tedna. Če nadaljujem s primerom cvetne nedelje, potem se vprašam, kje je moje mesto. Ali sem v množici, ki Jezusa sprejme v Jeruzalem, ki ni zidano mesto. Je pa moje srce, družina, veroučna skupina, prijatelji, župnija, Domovina? Oljčna vejica, butara ali kakšno drugo znamenje me spominjajo in morda celo opozarjajo, da Jezus tudi danes, tudi v času te pandemije prihaja med nas. Kakšen sprejem je/bo doživel?

Pred nami so dogodki svetega tridnevja in velika noč. Prav zaradi tega pomembnega dogajanja bo na verouk ta teden vezan na te dneve. Vsem veroučnim skupinam predlagamo enako vsebino in vas prosimo, da jo skupaj s starši vključitev v družinsko obhajanje velikega tedna in velike noči.

Predlogi:

PRIPRAVI SRCE
Na začetku velikega tedna najprej temeljito pripravimo svoje srce. Običajno smo to naredili s prejemom zakramenta svete spovedi. Sedaj je to nemogoče zaradi karantene. Ali lahko kaj naredimo, da bomo pripravili svoje srce na praznovanje? To so spraševali tudi papeža Frančiška in naj nam bo njegov predlog, ki ga uči tudi Katekizme katoliške Cerkve, v pomoč. Papež nam svetuje naslednje korake:
1. temeljito si izprašaj vest in preveri, s katerimi grehi si ogrozil svoje prijateljstvo z Jezusom, bližnjimi in tudi sami seboj (pomagaj si z zapovedmi, predlogi izpraševanja vesti ...)
2. obudi iskreno kesanje (npr. Moj Bog, žal mi je ...) in priznaj Gospodu, kaj si zakuhal(a)
3. obudi trdne sklep o poboljšanju in skleni, da boš prejel(a) zakrament svete spovedi, takoj ko bo mogoče.
4. Zahvali se Gospodu za njegovo usmiljenje in ljubezen, ki ti jo je izkazal.
To boste najlažje naredili tako, da se boste umaknili npr. v svojo sobo, si prižgali svečko in zraven postavili križ (lahko tudi Jezusovo sliko) in nato sledili tem štirim predlaganim korakom obuditve kesanja.

VELIKI ČETRTEK
Na veliki četrtek se spominjamo Jezusove zadnje večerje. Jezus je pri zadnji večerji učencem umil noge in jim tako pokazal, da jih ima resnično rad in da njegova ljubezen do človeka nima meja, pogojev... Skupaj z učenci je obhajal prvo sveto mašo in jim naročil, na to delajo v njegov spomin tudi v bodoče. To naročilo lahko izpolnjujemo zato, ker je pri zadnji večerji apostole posvetil v škofe oziroma duhovnike.

Kaj vam predlagamo za veliki četrtek?
1. Čez dan si pripravite:
- v Svetem pismu (lahko s slikami ali »pravem«) opis dogodka zadnje večerje
- na list papirja narišite duhovniško štolo
- vrč z vodo
- kruh
To boste potrebovali za družinsko bogoslužje na veliki četrtek zvečer.
2. Ob 18.00 bo na FB (moja osebna stran) prenos svete maše in obredov velikega četrtka iz župnijske cerkve. Vse potrebno za spremljanje prenosa pripravite že prej in ob uri povabi družinske člane, da skupaj spremljate bogoslužje.
3. Predlagamo še družinsko bogoslužje. Najprej pripravite prostor: na mizi ali kašni polici pogrnite prt. Na prt položite Sveto pismo odprto na straneh, ki opisujejo zadnjo večerjo (odlomek ste že poiskali prej), prižgano svečko in tri znamenja velikega četrtka: duhovniško štolo (narisana na list), vrč z vodo in kruh.
4. Ko bo oltarček velikega četrtka pripravljen, povabi vse družinske člane, da se ti pridružijo. Molitev lahko oblikujete po predlogu, ki je objavljen na spletni strani župnije ali na svoj način (bodite iznajdljivi: npr. zahvale, prošnje, preberete odlomek iz SP, večerna molitev, tišina ...)

VELIKI PETEK
Na veliki petek se spominjamo Jezusovega trpljenja in smrti. Zunanje znamenja, ki nas na to opozarjajo so npr. raglja, ki nadomesti zvonjenj, bogoslužje velikega petka (edini dan v letu, ko ni svete maše), božji grob, itd. Jezus je na veliki petek za našo srečo daroval vse – svoje življenje. Si lahko predstavljaš, kako silno moraš nekoga imeti rad, da zanj pripravljen žrtvuješ prav vse, tudi življenje? To ni enostavno! In končno, na »en majhen način« to doživljamo v dneh pandemije, ko moramo »žrtvovati« nekatere pravice, npr. prosto gibanje.

Kaj vam predlagamo za veliki petek?
1. Že naši predniki so na ta dan prekinili vse delo na poljih, v vinogradih kot znamenje sočutja s trpečim Jezusom, z njegovo smrtjo na križu. Poskušajte šolske obveznosti tako razporediti, da bost na ta dan prosti tega dela (vsaj popoldan).
2. Izdelajte si znamenje križa (tehniko prepuščamo vaši iznajdljivosti in ustvarjalnosti).
3. Ob 15.00, to je ura Jezusove smrti, postavite križ na vidno mesto in ob njem prižgi svečko (lahko tudi več) ter sami ali skupaj z drugimi člani družine molite križev pot (otroški križev pot je objavljen na spletni strani župnije, lahko poiščete kakšnega drugega).
4. Zvečer ob 18.00 vas vabimo k spremljanju bogoslužja na FB (moja osebna stran). Tudi ob tej priložnosti postavite izdelan križ in svečko.

VELIKA SOBOTA
Velika soboto je dan, ko je Jezus v grobu. Običajno se tega spominjamo z molitvijo pred božjim grobom. To je dan zbranosti, molitve in priprav na praznik življenja, ki ga bomo doživeli že pri velikonočni vigiliji danes zvečer ob 20.00 in še toliko bolj jutri, na veliko noč.

Kaj vam predlagamo na veliko soboto?
1. V družini se dogovorite za čas, ko se boste zbrali k molitvi pred božjim grobom. Da bo molitev bolj doživeta poiščite na spletnih straneh kakšno risbo božjega groba in jo lepo pobarvajte. Med molitvijo božji grob postavite v sredino in prižgite svečo.
2. Potrudite se pomagati pripraviti velikonočna jedila (pirhe, potico, hren, kruh, šunko ...) in ob 15.00 košaro z velikonočnimi jedili postavite na vašo družinsko mizo (mizo prej pripravite). Ob tej uri bo blagoslov jedil v cerkvi in ga boste lahko spremljali preko FB prenosa. Jedila pa lahko blagoslovite tudi sami (uporabite blagoslovljeno vodo in obrazec, ki je objavljen na spletni strani župnije)
3. Ob 20.00 bo prenos velikonočne vigilije prek FB strani. Predlagam vam, da se zato bogoslužje pripravite tako, kot če bi šli v cerkev na velikonočno praznovanje (tudi obleka nam bo pomagala doživeti vsebino). Tudi prostor, kjer boste spremljali bogoslužje pripravite in okrasite.
4. Ta večer prižgimo sveče na oknih naših domov. Tako se bomo povezali v skupnem praznovanju.

VELIKA NOČ
Aleluja! Gospod živi in tudi nam podarja dar življenja. Na videz se ni nič spremenilo. A velikonočno jutro, Jezusovo vstajenje, nam podarja novo življenje. To življenje je odrešene, polno upanja in veselja. Celo preizkušnje, celo pandemija ne more zaustaviti vesele novice velike noči. To velja praznovati!

Kaj vam predlagamo?
1. Ob 8.00 se bodo oglasili zvonovi po vsej Sloveniji. Ti nas bodo vabili k velikonočnem zajtrku. Praznično se oblecimo za ta trenutek. Zberimo se ob mizi in zajtrk začnimo z molitvijo (predlog objavljen na spletni strani). Predlagam, da se v družini ponovno pogovorite, kakšna je vsebina znamenj velikonočnih jedi.
2. Ob 10.00 se srečamo preko prenosa svete maše iz župnijske cerkve.
3. Praznični dan je lahko zelo težek dan za tiste ljudi, ki živijo sami. Preverite v družini, če poznate koga, ki je sam (sosed, v sorodu ...). Prosimo vas, zberite pogum in vsaj enemu izmed njih nameniti telefonski klic in voščilo, ali pa to naredite z voščilnico, ki mu jo zatakneta za vrata ali daste v poštni nabiralnik (upoštevajte določbe karantene).

Zavedamo se, da je za ta teden veliko predlogov. Prepričani pa smo, da ne moremo doživeti velikega tedna, ne velike noči, če se ne potrudimo. Pogumno!

Veseli bomo, če boste poslali kakšno fotografijo vaših sodelovanj pri družinskih bogoslužjih (če bo zraven pripis z dovoljenjem, jih bomo objavili na spletu). Za dovoljenje prosimo tudi vse, ki ste že poslali fotografije obhajanja cvetne nedelje.

P.s.: Objavljamo tudi povezavo do filma, ki vam lahko obogati ta teden.

Več na ...
katehistinje in župnik