03.03.2020

Peter - Skala

01.03.2020: Stržišče
Birmanci so bili od petka, 28. februarja, do nedelje, 1. marca, na duhovnem vikendu v Stržiščah pod Črno Prstjo. Pridružili so se jim še mladi in Janja in Branko, ki sta skrbela za naše želodce. Ob osebnosti sv. Petra, njegove hoje za Gospodom, so se pripravljali na prejem zakramenta svete birme. Kako je bila in kaj so doživeli, so birmanci zapisali v vtisih, ki jih delimo tudi z vami.
Na dnevih zbranosti so me najbolj nagovorili odlomki iz Svetega pisma o apostolu Petru in druženje. Od odlomkov Svetega pisma o Petru me je nagovorila njegova zgodba, saj je najprej kot ribič delal dan in noč. Potem ko je spoznal Jezusa, je to pripovedoval drugim in spoznal pomembne stvari o življenju. Nauk tega odlomka, mislim, da je to, da moraš v življenju preizkusiti nove stvari in jih deliti z drugimi.
Druženje je bilo pomembno, saj smo se še bolj spoznali z ostalimi birmanci in z mladinci. Všeč sta mi bili tudi sveti maši. V soboto smo imeli sveto mašo okoli mize in smo birmanci obhajali drug drugega. (Ema Nabergoj)

Na birmanskih dnevih me je najbolj nagovoril ogled filma z naslovom »Ni me sram«. Ob ogledu filma smo se veliko naučili. Izvedeli pa smo tudi, da nas ne sme biti sram govoriti o naši veri in živeti kot kristjani. (Klara Fabčič)

Zelo mi je bilo všeč, ko smo v soboto dopoldan poslušali župnika, kako nam je podrobneje opisal oziroma pripovedoval o Petrovem življenje po srečanju z Jezusom. Izvedela sem veliko novih stvari, za katere prej nisem vedela.
Zelo mi je bilo všeč tudi, ko smo skupaj prepevali različne pesmi in se tako tudi med seboj družili. (Maja Andlovec)

Najbolj me je nagovoril film o sveti Mariji Goreti. Spomnil me je, da imamo vsi možnost, da postanemo svetniki, saj ni važno, koliko smo stari ali pa koliko vemo, temveč koliko smo pripravljeni živeti po Gospodovi besedi. (Petra Vitežnik)

V petek smo se odpravili v Stržišče. V treh dneh, ko smo bili tam, me je najbolj nagovoril pogovor o Petru Skali, ki nam je s svojo zgodbo dokazal, da tudi, če v življenju skrenemo s prave poti, se še vedno lahko poboljšamo in popravimo napake, ki smo jih naredili. Nagovorila sta me tudi filma, ki smo si ju ogledali ob večerih. Govorila sta namreč o tem, ali smo se pripravljeni žrtvovati za svojo vero. V nedeljo smo vikend zaključili z mašo in kosilom skupaj z našimi starši ter nato vsi veseli odšli domov. (Maša Sorta)

V treh dneh sem doživela veliko lepega. Odšli smo na duhovni vikend v Stržišče. OD vsega mi je v spominu najbolj ostala sveta maša. Imeli smo jo v dvorani. Bila je drugačna. Všeč mi je bilo, ker smo imeli priložnost drug drugega obhajati . Veliko smo peli, odšli smo tudi v Kal. V nedeljo, zadnji dan, smo imeli sveto mašo skupaj s starši. Naredili smo plakate o tem, kaj nas je najbolj nagovorilo pri zgodbah o Petru Skali. Prestavili smo jih pred starši. Vikend mi je bil res všeč. Ko smo molili, sem spoznala, kaj vse lahko razbereš iz Svetega pisma. Vesela sem, da sem imela priložnost biti na tem duhovnem vikendu. Prav tako sem se lahko malo oddahnila od zunanjega sveta. (Nika T. Hrib)

Na duhovnem vikendu me je nagovoril pogovor o Petrovem srečanju z Jezusom in o tem, kako je reagiral in kako je obžaloval svoje napake. Spoznal sem, da Jezus odpušča tudi grehe kot so zatajitev in laž. Skozi ta pogovor sem začutil, kako je Jezus prišel k nam, da bi nam dal priložnost izboljšati naše versko življenje. Občudoval sem tudi skupne dogodke, ker smo peli in izdelovali plakate, saj sem spoznal, da je Jezus vsakega izmed as obdaril z različnimi darovi. (Jan Žgur)

Nagovorila me je maša v soboto, ker smo dobili »dovoljenje« za prejem svetega obhajila na roko. (Luka Trošt)

Najbolj se me je dotaknilo, kose je Peter po vseh napravljenih napakah potrudil in se odprl in popolnoma zaupal Jezusu in mu ponovno rekel, da ga ljubi. Ko so ga križali, je rekel, da si ne zasluži biti usmrčen, kakor so njegovega Učitelja. Zato so ga križali z glavo navzdol. (Matija Furlan)

V Stržišče smo se odpravili z namenom, da se pripravimo na sveto birmo. Najbolj me je nagovorilo, ko smo šli pogledati vodnjak (štirno), ker sem izvedel nekaj novega. (Žan Luka Poljšak)

Na duhovnem vikendu v Stržišču me je najbolj nagovorilo petje pesmi ob spremljavi kitare. Res mi je bilo všeč, ker smo vsi skupaj peli. Poleg tega mi je bila všeč tudi sveta maša, ki smo jo darovali v dvorani. Ta maša je bila posebna smo se birmanci obhajali med seboj. Na duhovnem vikendu smo se imeli lepo, saj smo veliko molili, se povezali z Bogom in se družili. (Rok Kopatin)

Pri Petru me je nagovorilo to, da ko se je prvič srečal z Jezusom pri morju, mu je rekel, da z njim nima kaj delati, ker je grešnik. Jezus pa mu je odgovoril: »Hodi za menoj!« V današnjem življenju nekaterim ljudem tudi ni rečemo pojdi stran. Jezus pa uči ravno obratno. Vsakemu človeku se moramo odpreti in ga sprejeti v svoje življenje. (Tristan Semenič)

Mene je v Stržišču nagovorila priprava kosila za starše, brate in sestre in ko smo se bolje spoznali in učili novih stvari. V Stržišču smo si ogledali dva filma o dveh mladih svetnicah, ki so bele umorjene zaradi vere. V soboto zvečer smo darovali sveto mašo v domu duhovnosti in v nedeljo v cerkvi, kjer so se nam pridružili starši, bratje in sestre in domačini. (Žan Bratož)

Najbolj me je nagovorilo prvo Petrovo srečanje z Jezusom. Prvič je srečal Jezusa pri morju in Jezus mu je ukazal naj gre na globoko morje in vrže mreže v vodo. Peter mu je zaupal in naredil natanko tako, kot mu je naročil Jezus. Naenkrat se je v mreže nalovilo toliko rib, da jih niso mogli spraviti na dva čolna. Ko sp pripluli na obalo je Jezus povabil Petra: »Hodi za menoj!«. Peter pa mu je rekel naj gre od njega, ker je grešnik. (Patrik Trošt)
Piše se leto 2020 in s tem tudi čas naše svete birme. Del priprave na sveto birmo je tudi duhovni vikend. Na lep petkov poldne smo se s prijatelji odpravili na železniško postajo v Novi Gorici. Z vlakom smo se odpravili do Hudejužine. Pot je bila zanimiva in tudi lepa, saj se ne vsak dan vozimo z vlakom. Po končani poti z vlakom, smo se odpravili peš do Stržišča. Ko smo prišli gor, sem se spraševal, kam mi gremo. Že na začetku, ko smo prišli v dom duhovnosti, sem videl, da gre za lepe kraje, odmaknjene od sveta, ki smo ga vajeni. Skozi cel vikend smo se pogovarjali ter skušali živeti kot kristjani. Nagovorilo me je veliko stvari, npr. oba filma, ki smo ju ogledali, pogovori, pa tudi samo življenje in dejanja Petra Skale. Vikend smo zaključi z dobrim kosilom. ( )

Ta vikend smo se odpravili na duhovni vikend v Stržišče z namenom, da se bolje spoznamo ob druženju in tudi, da se naučimo česa novega. Imeli smo veliko prostega časa, pa tudi veliko zanimivega programa, ki ga je vodil naš župnik Tomaž skupaj z mladinci. Šli smo tudi na sprehod, kjer smo se kepali, da nam ni bilo dolgčas. Zadnji dan, so se nam pridružili starši, ki smo jim pripravili in postregli z okusnim kosilom. Upam, da se bomo lahko udeležili še kakšnega takega druženja. (Tjaž Žgur)

Všeč mi je bila drugačna maša in zaupanje župnika. Zelo so se mi vtisnile pripovedi o gospodu Skala. Naučila sem se bolje spoznavati Jezusa in spoznala sem veliko novih ljudi. Filmi so bili zelo bogato in dobro opredeljeni. Vesela sem bila priložnosti, da lahko vodim zahvalno molitev po večerji. Naučila sem se veliko novih molitev, ki jih prej nisem poznala. Iz pripovedi o Petru sem se veliko naučila, saj je v njem omenjenih veliko napak, ki jih ljudje počnemo. Nabrala sem si še več samozavesti in postala trdnejša oseba. Spoznala sem, da se življenja ne smemo bati, ampak se moramo z njim spopasti. Ugotovila se, da sem zmožna živeti v slabših razmerah oz. okolju, ki ga nisem navajena. Skozi takšne izkušnje ugotoviš bistveno več stvari o sebi in o ljudeh okoli tebe, saj se šele po tem zaveš, da imaš o nekaterih poznanih ljudeh drugačno mnenje oz. napačno prestavo. Izvedela sem več o duhovnem oz. krščanskem svetu in namenu ljudi, ki to podpirajo. (Tinkara Žgur)