07.05.2017

Kaj lahko naredi družina za nove duhovne poklice?

Kaj lahko naredite starši, da bo vaš dom ugoden prostor za rast otrokove vere in bo otroku pomagal k odprtosti za Božji klic.
1. DAJTE JEZUSU SREDIŠČNO MESTO
Svoje otroke pogosto izročite Jezusu. Radi jim o njem govorite. To naj postane del vašega vsakdana. Ob vas naj otroci začutijo, kako blizu vam je Jezus in kako dragocen vam je ta odnos. Ob vas naj se učijo prepoznavati njegovo ljubezen v svojem življenju in iz vašega zgleda naj se učijo, da v vaši družini njemu vedno pripada središčno mesto. Križ, podobo Jezusa, Marije ... postavite v stanovanju na najbolj častno mesto.

2. UČITE OTROKE MOLITI
Opogumljajte otroke in jim pomagajte rasti v njihovem odnosu z Bogom. Učite jih, kako naj molijo. Uvajajte jih v preprost in iskren pogovor z Bogom. Radi skupaj z njimi vzemite v roke Sveto pismo, berite odlomke iz Jezusovega življenja ali druge zgodbe poklicanosti - ter se z otroki o njih pogovorite. Od časa do časa, na duhovni obnovi ali duhovnih vajah, preživite nekaj dragocenega časa v tišini z Gospodom. Velikodušno delite z otroki svoje izkušnje vere in srečevanj z Bogom. Otroke spodbujajte in jim omogočite, da se udeležijo duhovnih obnov ali duhovnih vaj.

3. MOLITE ZA DUHOVNE POKLICE
Ker želite svojemu otroku, da bo v življenju srečen, zanj in tudi za druge mlade pogosto molíte. Prosíte, da se bo v življenju prav odločal, da bo odprtega srca prisluhnil Božjim klicem in v poslušnosti Bogu zorel za svojo življenjsko poklicanost. Naj se nad njim izpolni načrt, ki ga ima Bog za njegovo življenje. Vaša molitev v ta namen bo blagoslov za vašega otroka, obenem za vas same. Molite, da ga na poti poklicanosti ne bi nikoli ovirali, temveč bi mogli sprejeti načrt, ki ga je Bog zanj pripravil – četudi ga pokliče v katerega izmed duhovnih poklicev. Naredite odločitev, da boste kot družina vsak dan molili po tem namenu, morda v času obrokov. Prav tako se velikodušno pridružite molitvi vse Cerkve, ko prosi za nove duhovniške, diakonske, redovniške in misijonske poklice. In bodite pogumni ter prosite Jezusa – če hoče – naj pokliče tudi katerega izmed vaših otrok!

4. PREPOZNAVAJTE DAROVE VAŠIH DRUŽINSKIH ČLANOV
Pri krstu je vsak od nas prejel različne darove in talente. Kot družina razmislite o darovih in talentih vsakega člana vaše družine, kako bi jih lahko uporabili v služenju znotraj družine in v župniji. Tam je prostor za vsakega od vaših edinstvenih darov in veliko priložnosti, da sodelujete kot ministrant, pevec, bralec, animator ... Zavzeto sodelovanje pri dogodkih v vaši župniji pomaga graditi potrebno življenjsko okolje, kjer se bodo prebujali, rasli in zoreli novi diakonski, duhovniški in redovniški poklici. Ne silite otroka v katerikoli poklic, a tudi ne molčite o duhovnih poklicih. O poklicanosti govorite v svobodi, z veseljem in ljubeznijo. In spodbujajte svoje otroke, da se večkrat vprašajo: Kaj Bog želi za moje življenje?

5. DAJTE DAR ZA SVETO MAŠO
Obhajanje svete evharistije je temeljni vidik naše vere, kajti evharistija je vir in vrhunec življenja vsakega kristjana. Zbiranje pri Gospodovi mizi bo okrepilo medsebojne vezi najprej v vaši lastni družini in vezi v župnijski družini. Samo močna župnijska skupnost rojeva v svoji sredi duhovniške in redovniške poklice. Radi sodelujte pri sveti maši, vzemite k maši, ki se daruje za duhovne poklice, tudi svoje otroke in vsaj občasno tudi sami darujte v ta namen.

6. POVABITE DUHOVNIKA ALI REDOVNICO
Občasno obiščite kakšnega duhovnika, redovnika ali redovnico ali pa katerega povabite v svojo družino, da lahko pričuje o svojem poklicu. Pričevanje, kako je nekdo iskal in kako je prepoznal svojo poklicanost, kako je razločeval in kaj mu je na poti pomagalo, je lahko pomemben prispevek, da mladi kvalitetno preživijo določeno obdobje, zlasti obdobje odločanja.

7. GOVORITE POZITIVNO
Besede imajo na otroke velik vpliv. Zato ni vseeno, kaj in kako govorimo o veri, o Cerkvi, o duhovnikih. Ali z govorjenjem gradimo ali rušimo. V kolikšni meri z govorjenjem pomagamo otrokom razumeti bistvo posameznega poklica in ali naše besede izražajo spoštovanje, hvaležnost … do poklicanih. Gotovo se iz vašega življenja spominjate dogodkov in situacij, ko je bil kateri od duhovnikov ali redovnic do vas ljubezniv ali vam je v neki situaciji pomagal. Podelite svoje izkušnje z otroki. Povejte jim, kaj je ta mož oz. žena pomenila v vašem življenju in o služenju, ki ga je nudil v Cerkvi Božjemu ljudstvu.

8. POVABITE MLADE, DA RAZMISLIJO O DUHOVNEM POKLICU
Omogočite svojim otrokom, da bodo lahko od blizu spoznali duhovniški poklic ali različne oblike posvečenega življenja … da se od blizu srečajo s poklicanimi na duhovnih vajah, v bogoslovju, v samostanu … Pogumno nagovorite svoje otroke ali tiste mlade, za katere menite, da imajo duhovni poklic, naj razmislijo o svoji prihodnosti. Dobro naj prisluhnejo, na katero pot jih Bog vabi. Vaše vabilo lahko spremeni njihovo življenje.

9. IZKAZUJTE DEJANJA LJUBEZNI
V Svetem pismu nas Jezus usmerja v ljubezen do bližnjih in nas kliče, da služimo drug drugemu. Obstajajo različne poti, kako biti ljubezniv in z veseljem služiti Gospodu. Mladostniki si radi iščejo vzornike. Poiščite poti (načine), kako bo vaša družina spoznala čudovite vzornike – svetnike – ter po njihovem zgledu in priprošnji velikodušno odgovorila na potrebe vaših bližnjih. Srce, ki prostovoljno, iz ljubezni služi in se podarja, je odsev Božje podarjajoče se ljubezni v tem svetu.

(vir: Center za duhovne poklice Nadškofije Maribor)