29.02.2024

Počitniški izlet mladinske skupine

V soboto, 24. 2. 2024, smo se člani mladinske skupine Podnanos odpravili na enodnevni izlet po slovenski Istri.
Dan smo začeli s sveto mašo v Podnanos. Po njej pa smo krenili na pot. Cesta nas je vodila čez Kras do Divače, od koder smo pot nadaljevali po avtocesti do Kopra in se nato usmerili proti naši prvi postaji: vasici Korte - tipični istrski vasi na griču. Tu smo obiskali s. Pijo in s. Petro, dve sestri redovnici, ki sta nedavno bili naši gostji v župniji. To je bilo decembra, ko sta z birmanci in mladinci krasili sveče z voskom. Toplo sta nas sprejeli in pokazali okolico njune hiše. Naši najmlajši so bili tako navdušeni, da se niso upali odlepiti od zajčkov in ostalih živali. Ko smo se nagledali okolice, sta nas sestri povabili še na čaj, sok, napolitanke … Med druženjem se je razvilo veliko tem, izmenjali smo si veliko podatkov in fotografij. Pred odhodom s Kort, smo si ogledali še tamkajšnjo cerkev sv. Antona in sv. Valentina, sozavetnika cerkve. Cerkev je zelo lepa in iz svojih sten seva lepoto beneške šole in človeške nadarjenosti.

Sledila je pot v naslednjo vasico – to so Krkavče. Še ena imenitna istrska vas, ki je na nasprotnem griču glede na Korte. Tam smo si ogledali cerkev, katere tip izgradnje je poseben. Znotraj ene cerkve sta kar dve. Posledično sta tudi dva svetnika – nadangel Mihael in sv. Ana. Večjo »moč« ima sveta Ana, ki je tudi bolj slovesno praznujejo. V stari cerkvi je njen kip, h kateremu hodijo molit ženske za potomstvo, za uspešen porod … Poleg tega Krkavče slovijo po najboljšem oljčnem olju. V navadi je, da je oljčno olje iz Krkavč tisto, katerega škofje po celi Sloveniji posvetijo pri krizmeni maši in je potem v uporabi pri različnih zakramentih. V Krkavčah smo bili tik ob meji z našo sosedo Hrvaško. Poleg same vasice, pa je v Krkavčah tudi imeniten razgled na Jadransko morje.

Po ogledu Krkavč, smo pot nadaljevali proti Gračišču z mislijo na kosilo. To je vasica v centralni Istri. Pot nas je vodila po razgibanem istrskem gričevju, polnem naravnih čudes. V Gračišču smo se ustavili v gostilni, kjer smo pojedli in se odpočili. Pice so bile zares okusne. S polnimi trebuščki smo pot nadaljevali proti Hrastovljam, vendar smo jih pogledali le od daleč. Raje smo se odločili za socerbski grad. Grad nam je omogočil prekrasen razgled na tržaški zaliv s Trstom na čelu. Desno od zaliva so se dvigale Občine, levo pa Koper. Blizu grada se nahaja še zanimiva kraška jama, v kateri naj bi bival sv. Socerb. Jamo smo si ogledali le izpred vhoda, vendar smo si jo z lučmi dobro osvetlili.

Zadnja postaja je bila slaščičarna na Kozini. Tortice so bile okusne, torej lahko rečemo, da smo izlet zaključili s sladkim priokusom. V Podnanos smo se vrnili okrog 18.00, da smo imeli dovolj čas za pripravo na večerno postno predavanje. Presenetilo nas je, da Slovenija kljub svoji majhnosti skriva veliko kotičkov, ki so nam še zelo nepoznani. Hvaležni smo župniku, ki nam s svojim znanjem razkriva, kar nam je zakrito.
Jure