03.05.2021

Kateheza za 2. razred

Pozdravljeni, otroci!
Počitnice so za nami in vstopili smo v mesec maj. Verni ljudje mesecu maju pravimo tudi Marijin mesec. Ali veste zakaj? Tokrat bomo razmišljali prav o tem!
Najprej naj vsak od vas razmisli in se poskuša spomniti, kaj že ve o MARIJI, Jezusovi materi. Tudi pri verouku smo se že pogovarjali o tem (za pomoč: poglej 4. lekcijo v delovnem zvezku).

Marija je po Jezusu tudi naša mati in mamo ponavadi kličemo z lepimi imeni in besedami, kajne? Tako je za Marijo skozi čas nastal nekakšen »seznam« raznoraznih imen. Ta imena (vzkliki) so zbrana v LITANIJAH MATERE BOŽJE. Jih poznaš, si jih že kdaj molil? Poišči jih v kakšnem molitveniku ali pa na internetu (prosi za pomoč starše ali starejšega brata/sestro)! Presenečen boš, s koliko različnimi imeni ljudje vzklikamo k Mariji in se ji priporočamo. Kaj ko bi tudi sam poskusil najti posebno, lepo in spoštljivo ime za Marijo, ki še ni zapisano v litanijah? S tem posebnim imenom lahko potem imenuješ Marijo tudi v svojih molitvah… 

V mesecu maju pa se tako otroci kot odrasli navadno vsak dan zberemo pri ŠMARNICAH oziroma šmarnični pobožnosti (sveta maša, petje Marijinih pesmi, branje zanimivih zgodb, župnikov nagovor, litanije Matere Božje…). Tako še na poseben način cel mesec častimo Marijo.
Tudi letos ne smemo pozabiti na to. Če še niste, prosi starše, da na župnijski spletni strani preberete župnikov predlog za letošnje šmarnice. Potrudi se, da se boš šmarnic čim večkrat udeležil – z udeležbo pri sveti maši v cerkvi ali preko FB. Doma pripravite Marijin oltarček in ob njem vsak dan počastite Marijo. Prepričana sem, da bo Marija zagotovo vesela vsake tvoje molitvice, pesmice, dobrega dela, risbice… in vsake minutke, ki jo boš namenil njej!

Za domačo nalogo so tokrat vprašanja in naloge v DZ na str. 62 – 63. Če še ne znaš, se nauči molitev O, GOSPA MOJA (besedilo molitve najdeš tudi na zadnji strani – platnici tvojega veroučnega delovnega zvezka). Če boš vsak dan vsaj enkrat zmolil to molitev, jo boš do konca Marijinega meseca maja zagotovo znal!

Želim vam lep mesec maj v Marijini družbi in upam, da se pri verouku čimprej vidimo v živo!katehistinja Irena