03.05.2021

Kateheza za 1. razred

Pozdravljeni otroci!
Počitnice so za nami in zopet šola, verouk in vse kar spada zraven. Upam pa, da ste se nekoliko odpočili in ste pripravljeni, da korajžno, pogumno in z veseljem dokončate začeto leto.
Pred počitnicami smo se pogovarjali o nedelji, ki smo jo imenovali tudi Gospodov dan. In to je dan v tednu, ko nas Gospod se posebej vabi k njegovi daritvi, da ga častimo, se mu zahvalimo za teden, ki je za nami in prosimo blagoslova za teden v katerega vstopamo. To je tudi dan počitka, veselja druženja, dan ko je več časa za bližnjega.

Vi otroci veste, da je leto razdeljeno na 12 mesecev. In med temi meseci sta tudi dva meseca, ki sta se posebno zaznamovana z eno posebno osebo. Tej osebi lahko rečemo mama, lahko jo imenujemo kraljica, tolažnica žalostnih, Jezusova mama, Mati čudovita,...Vem, da že vsi veste, da je ta posebna oseba Marija. In najbrž lahko trdimo, da je za nas kristjane zelo pomembna saj jo še posebej častimo, se ji priporočamo v mesecu oktobru z molitvijo rožnega venca in v mesecu maju z šmarnicami. In prav v mesec maj smo ravnokar vstopili. Če ste te dni bili pri sveti maši, ali ste jo spremljali od doma, ste bili vabljeni, da naredite doma Marijin oltarček. Lahko postavite sliko, kip, podobico, lahko Marijo narisete jo postavite na vidno mesto in naberete šopek rož. In vas oltarček je pripravljen, da boste ob njem spremljali šmarnice. Vabljeni ste tudi da pokličete in se svete maše in šmarnic udeležite v cerkvi. Sedaj je več možnosti, zato pokličite in se prijavite. Tudi v cerkvi je narejen oltarček pod njim pa se prazna vaza ki čaka vaših cvetov, da skupaj okrasimo Marijino sliko. To pa se ni vse. Letošnje šmarnice govorijo o svetnikih in angel Serafinček nam bo skušal dokazati, da je lahko svetnik prav vsak izmed nas. Nad glavo svetnikov je narisan sij. Iz papirja, kartona naredi svoj sij, razdeli ga na 31delov in vsak dan, ko boš poslušal šmarnice naredil nalogo tistega dne boš tudi pobarval, prilepil, delček tvojega sija. Na začetku bo prazen, pust ob koncu zavzetosti za šmarnice bo dobil res pravi sijaj in vaše sijaje boste ob koncu šmarnic prinesli pred Marijino sliko v cerkev.

Naša današnja naloga pa je kot naročena za Marijin mesec. V dz na strani 75 boste našli naslov IMENA ZA MARIJO. Bog je izbral Marijo, da postane mama njegovemu sinu Jezusu. In ko jo obišče angeli in ji pove, da bo rodila Jezusa se prestraši in ne ve kaj jo caka, kaj naj pričakuje. Marija zaupa in veruje besedam angela. In vse njegove besede je ohranila v svojem srcu, pravi sveto pismo. In bila je skrbna , ljubeča mama. Tako je vzgajala in skrbela za Jezusa kot vase mame skrbijo za vas. In nobeni mami ni lepo, ko njihovi otroci trpijo, zbolijo, in mame trpijo tudi takrat, ko njihovi otroci hodijo po slabih, stranskih poteh.

In Marija je zelo trpela, ko je videla Jezusa osramočenega, ranjenega viseti na križu. In kljub vsemu je bila polna vere, popolnoma predana Bogu in njegovim načrtom. Pod križem je stalo le par žena in učenec, ki ga je Jezus ljubil. In Jezus se ozre s kriza in pravi učencu glej tvoja mati. In Mariji glej tvoj sin. In od tu dalje imamo vsi mi tudi nebesko mamo Marijo. Marijo lahko prosimo, ji zaupamo in vedno nam bo stala ob strani. Že naši predniki so jo častili saj je po Sloveniji veliko cerkva posvečenih Nebeški materi. Koliko je pesmi, molitev, ki častijo Marijo. Poznamo pa tudi litanije Matere božje. In tako kot imamo za ljudi, ki so nam blizu različna imena: ti si kot sonce, srce,,, ,tako so skozi čas ljudje našli različna imena za Božjo Mater. Mati stvarnikova, Mati čudovita, Mati cerkve...in v dz imas razna imena, vzklike za Marijo in v prazen cvet šmarnice napiši, kako ti imenuješ Marijo. In ker je Marija Mama nas vseh, ker je mesec maj posvečen tej mami, se ji zaupno priporočamo.
Otroci vsak večer povabite k vašim oltarčkom še ostale člane in skupaj preko fb prisluhnite šmarnicam, molite res bogato izročitveno molitev O Gospa Moja, zapojete Marijino pesem.. 😇 in s tem bo vas sij postajal popolnejši. 😇

Vam staršem hvala za vse spodbude, ki jih dajete vašim otrokom. Otroci vam pa hvala , da pridno delate in vztrajate na poti za Jezusom. Naj vas na tej poti spremlja še posebej v tem mesecu Marijin blagoslov.

Vsem vam pošiljam lep pozdrav in želim lep teden.

katehistinja Janja