03.05.2021

Kateheza za 5. in 6. razred; Podraga

Vsem veroučenncem en lep pozdrav!
JEZUS JE MED NAMI (23. poglavje)

Ko smo govorili o posameznih delih svete maše, smo že omenili, da se sveta maša zaključuje s sklepnim obredom. To je sicer kratek, a pomenljiv del. Mašnik nas pozdravi in blagoslovi. Z besedami »Pojdite v miru!« nam naroča, da naj po odhodu iz cerkve v vsakdanjem utripu življenja nadaljujemo poslanstvo kristjana ter slavimo in hvalimo Boga.

Jezus ostaja pod evharistično podoba kruha v cerkvi v tabernaklju, mi pa ga v svojem srcu ponesemo s seboj.

Evharistično podobo kruha – Odrešenikovo telo, ali kot smo bolj navajeni, sveto Rešnje telo, častimo in hvalimo na različne načine:

Ko vstopimo v cerkev ali se približamo oltarju, kjer se v ciboriju v tabernaklju hranijo posvečene hostije, pokleknemo ali se spoštljivo priklonimo in pokrižamo.
Ob različnih priložnostih se udeležimo skupnih molitev ali čaščenja; ob takih prilikah prejmemo blagoslov z Najsvetejšim, ko duhovnik dvigne monštranco s posvečeno hostijo in z njo naredi znamenje križa.
Ob prav posebnih priložnostih je celodnevno čaščenje, ko se verniki ves dan vrstimo ob molitvi pred Najsvetejšim; izpostavljena je monštranca s posvečeno hostijo.
Prav posebno čaščenje pa je procesija z Najsvetejšim na praznik svetega Rešnjega telesa in krvi; duhovnik ponese monštranco s posvečeno hostijo po vasi, ki jo spremljamo v procesiji z molitvijo in petjem. Ta praznik bo zaokrožil in dal dokončni poudarek celotnemu velikonočnemu času.

VELIKONOČNI ČAŠ se je začel z velikonočno vigilijo na veliko soboto zvečer. Traja štirideset oziroma petdeset dni.
40 dni po veliki noči bo praznik Gospodovega vnebohoda (to bo že prihodnji teden).
Deset dni za tem, 50 dni po veliki noči, slavimo prihod Svetega duha; praznik imenujemo binkošti.

Še deset dni za tem, v duhu velikonočnega veselja, še posebej počastimo sveto Rešnje telo na praznik svetega Rešnjega telesa in krvi.

Razložimo izraze svetih posod in prostora ter jih nariši v zvezek:
CIBORIJ; posoda v obliki čaše in je pokrita s pokrovom, ki ima za držalo najbolj pogosto križ; v njen se hranijo posvečene hostije.
MONŠTRANCA; lepo okrašena priprava, to je umetniško oblikovan okvir s podstavkom, v katerem je za steklom nameščena posvečena večja hostija.
TABERNAKELJ; Pomisli, kakšen je v naši cerkvi! (na vratih je srce z žarki).

katehistinja Lilijana

P.s.: Na praznik dela smo začeli tudi Marijin mesec maj in šmarnice. Prenos šmarnic je vsak dan v terminu maše v Podnanosu. Kdor si še ni naredil Marijinega oltarčka, naj ga naredi. Prav tako si izdelajte svetniški sij (npr. narišete obroč) in ga razdelite na 30 delov. Vsak dan, ko se boste udeležili šmarnic (v živo ali preko prenosa), boste en delček zapolnili (pobarvate, prilepite listek, kamenček ali s kakšnim drugim materialom). Bodite ustvarjalni in na koncu šmarnic bomo naredili razstav.