03.05.2021

Katehza za 7. in 8. razred

Dragi bodoči birmanci in birmanke, lepo vas pozdravljam. Počitniški teden je za nami. Bili so to dnevi praznovanja, a hkrati, seveda če smo se malo poglobili, tudi dnevi dragocenih življenjskih sporočil, spodbud ... Začeli smo tudi Marijin mesec maj, ki ga zaznamujejo šmarnice.
Letošnje šmarnice nam govorijo o svetosti, naši poklicanosti k svetosti. »Ponovno« odpiramo vsebino, ki ste jo nekateri nakazali v domači nalogo, ko ste opisali življenje vaših krstnih zavetnikov. Večina vaših krstnih zavetnikov je zgodovino človeštva zaznamovala več stoletji nazaj, a so kljub temu še vedno aktualni zaradi svojega življenja. Ali ni to zanimivo, da je nekdo živel v popolnoma drugačnih časih, a je kljub temu še vedno aktualen vzornik in zavetnik?

Svetost nam na nek poseben način sporoča, kaj pomeni večno življenje. Si lahko predstavljate koliko ljudi je že naredilo svoj odtis v zgodovino človeštva? Večina izmed njih je že zdavnaj izginila v pozabo. Obstaja tudi velika množica posameznikov, ki se jih sicer še spominjamo zaradi njih zlih dejanj in zla, ki so ga sejali med človeštvo. Najraje bi jih kar izbrisali iz spomina.

Svetost pa nam podarja zavetnike in vzornike, ki so vedno znova »živi« zgledi. Eni jih imenujejo »SVETILNIKI«, ker s svojim zgledom kažejo pot življenja tudi nam. Poglabljanje v življenje svetnikov nam pomaga odkrivati čeri in sipine na poti življenja. Zato jih drugi imenujejo »VZORNIKI«, ob katerih se lahko tudi sami navdušujemo oziroma črpamo ideje za življenje.

Tisto, kar je bistveno, je da so se ti posamezniki trudili v svojem življenju posnemati Jezusa Kristusa. Niso bili brez greha, brez težava v življenju. Kje pa? Njihova svetost izhaja iz odločitve, da se bodo ob Jezusu Kristusu navdihovali in črpali moč za vsakdanje življenje, tudi za premagovanje greha, skušnjav. Svetost je torej Božje povabilo vsakemu izmed nas, saj nam Jezus pravi: »Bodite torej popolni, kakor je popoln vaš nebeški Oče (Mt 5,48).

Torej je svetost povabilo, ki velja tudi vsakemu izmed nas. Ste pripravljeni na ta izziv? Kaj menite, kako ga lahko uresničite v vašem življenju? Poznaš kakšnega svetnika naših dni? Predlagam vam, da si preberete nekaj o bl. Carlu Acutisu, danes bi praznoval 30. rojstni dan, na povezavi: https://oratorij.net/zivljenje-carla-acutisa/.

Domača naloga:
1. Zapiši si poudarke iz življenja bl. Carla Acutisa, ki so te nagovorili.
2. V tem tednu se odločite za udeležbo pri sveti maši. Pozanimajte se, kdaj so prosta mesta v cerkvi in se prijavite.
3. Na praznik dela smo začeli tudi Marijin mesec maj in šmarnice. Prenos šmarnic je vsak dan v terminu maše v Podnanosu. Kdor si še ni naredil Marijinega oltarčka, naj ga naredi. Prav tako si izdelajte svetniški sij (npr. narišete obroč) in ga razdelite na 30 delov. Vsak dan, ko se boste udeležili šmarnic (v živo ali preko prenosa), boste en delček zapolnili (pobarvate, prilepite listek, kamenček ali s kakšnim drugim materialom). Bodite ustvarjalni in na koncu šmarnic bomo naredili razstav.
4. Tiste, ki imate veroučna spričevala še doma, prosim, da jih čim prej vrnete.

P.s.: Gled verouka v živo še iščem rešitve, da bi se lahko dobili.

Več na ...
župnik Tomaž