03.05.2021

Kateheza za 6. razred

Dragi šestošolci, lepo vas pozdravljam. Vstopili smo v Marijin mesec maj, ki ga zaznamujejo šmarnice.
Na začetku današnje kateheze, katere vsebina se bo osredotočila na Jezusovo povabilo in željo, da bi se kot kristjani srečevali pri sveti maši in tam tudi črpali moči za življenje, želim pohvaliti in se zahvaliti vsem, ki se kljub epidemiji in omejitvam trudite za obisk svete maše in prejemanje svetega obhajila. Vesel sem vsakega klica, ko me sami ali preko staršev povprašate, če je še kakšno prosto mesto za udeležbo pri sveti maši. Vesel sem tudi, ko vas zagledam na cerkvenih vratih, da bi prejeli sveto obhajilo. Vesel sem tudi »poročil« o spremljanju maš na daljavo ali o družinskem bogoslužju.

V letu epidemije se je še bolj konkretno pokazalo, kako pomembna je naša osebna odločitev za prijateljevanje z Jezusom. Če smo pred epidemijo težje dobili izgovor za udeležbo pri sveti maši, se nam zdi v času epidemije to zelo enostavno, ker se izgovor ponuja kar sam.
Ko sem vam večkrat zapisal, da sem vesel, sem imel pred očmi pomembno sporočilo, ki nam ga ponuja čas preizkušnje. Res je, da je zaradi epidemije postavljenih cel kup izzivov tudi za udeležbo pri sveti maši oziroma za prejem svetega obhajila. Po drugi strani pa smo pred vprašanjem: Kaj pomeni sveta maša oziroma sveto obhajilo zame osebno, za moje življenje? Še več! Postavlja se nam vprašanje, kako resno mislimo s prijateljstvom z Jezusom?

V kolikor smo z njim prijatelji, potem bomo ob vseh ovirah še vedno iskali pot do Njega. V to sem prepričan. Tako kot iščete poti do drugih prijateljev, je prav da iščemo poti prijateljevanja z Jezusom. Kar nekaj smo jih že našli: sveta maša, h kateri je povabljen razred, prej omenjen telefonski klic in rezervacija mesta za udeležbo pri sveti maši, prejem svetega obhajila po maši, molitev pred Najsvetejšim ...
Zakaj je povezanost z Jezusom v sveti evaharistiji pomembna tudi v obdobju preizkušnje, ko ni vse samoumevno?

Prvi razlog je Jezusovo navzočnost med nami v zakramentu svete evharistiji. Po eni strani je to velika skrivnost za človeka (predvsem za naše telesne čute), ker nam predstavlja velik izziv sprejemati nekaj, kar ne moremo s čuti zaznati. Če smo čisto iskreni, se s tem soočamo tudi v čisto vsakdanjem življenju, saj je npr. nemogoče prijeti, videti, slišati ljubezen vaših staršev. Boste rekli, da to ne drži, ker vam starši to pokažejo na tisoč in en način: objem, pohvalna beseda, nakup obleke, hrane ... Toda to so samo različna dejanja, bolje rečeno znamenja, ki nam potrjujejo starševsko ljubezen.

Tako tudi naše življenje, dejanja, besede in celo misli, razkrivajo našo vero v Jezusovo navzočnost v evaharistiji, našo vero v srečanje z Jezusom pri sveti maši.

Domača naloga:
1. Odgovorite na vprašanja na strani 93.
2. V tem tednu se odločite za udeležbo pri sveti maši. Pozanimajte se, kdaj so prosta mesta v cerkvi in se prijavite.
3. Na praznik dela smo začeli tudi Marijin mesec maj in šmarnice. Prenos šmarnic je vsak dan v terminu maše v Podnanosu. Kdor si še ni naredil Marijinega oltarčka, naj ga naredi. Prav tako si izdelajte svetniški sij (npr. narišete obroč) in ga razdelite na 30 delov. Vsak dan, ko se boste udeležili šmarnic (v živo ali preko prenosa), boste en delček zapolnili (pobarvate, prilepite listek, kamenček ali s kakšnim drugim materialom). Bodite ustvarjalni in na koncu šmarnic bomo naredili razstav.
4. Tiste, ki imate veroučna spričevala še doma, prosim, da jih čim prej vrnete.
5. Za popestritev: https://im-a-puzzle.com/#/play?&ref=user/prva_sveta_masa_2w6tq5vpt&difficulty=4&mode=10

Več na ...
župnik Tomaž