19.04.2024

Obisk ikone Frančiškove družine v Podnanosu

10.04.2024: Podnanos
Ob obhajanju 800 letnic dogodkov, povezanih s sv. Frančiškom, se tudi v krajevnem bratstvu v Podnanosu dogaja. Od 10. do 16.aprila smo sprejeli ikono Frančiškove družine. Nastala je leta 2018 v Litvi, ob tretjem kongresu frančiškovih bratov in sester ter mladine.
Od takrat potuje po Evropi in od 1.februarja 2024 je v Sloveniji. Obiskala bo vsa krajevna bratstva. K nam je prišla iz Kopra. Na sprejem so prišli tudi iz bratstva v Vipavskem Križu in brat Marjan, ki je naš duhovni asistent.
Ikone so bolj poznane v pravoslavnem svetu. Estetska vrednost ni v njihovi umetniški dovršenosti, ampak nam pomagajo vstopiti v odnos z Jezusom, Marijo in svetniki.

Ikona je polna simbolike. Pod ikono Marije z detetom Jezusom so sveti Frančišek, sveta Klara in zavetnica frančiškovih redov v Evropi, sveta Elizabeta Ogrska z relikvijami. Zbirali smo se pred mašo, razmišljali o serafinskih svetnikih, prebirali Frančiškove pesmi in prosili za mir in dobro doma in v svetu. Namen obiska ikone je združiti in spodbuditi frančiškansko povezanost med vsemi evropskimi bratstvi.

Hvaležni! Mir in dobro!


FB