28.01.2018

Pismo iz Baragove dežele

Jože Pibernik, župnik v Trebnjem, je letos zastopal našo domovino za Baragovih dnevih v ZDA in nam poslal pismo.

Spoštovani!
V teh dneh zastopam našo Slovenijo na Baragovih dnevih v ZDA v Marquettu ob 150-letnici njegove smrti. Z menoj je tudi tolminski župnik, g. Damijan Bajec. Dogodek je bil dostojno pripravljen. Doživela sva veliko gostoljubje od organizatorjev, cerkvenega vrha in Slovencev, ki tam živijo. Glede postopka za razglasitev Baraga za blaženega je stanje naslednje: v obravnavi je čudež na priprošnjo Baraga s polaganjem njegove štole. Ozdravel je možakar, ki je imel raka na ledvicah, pljučih in zasevke na možganih. Po molitvi in polaganju štole mu je rak izginil. Škofija se je čudeža lotila profesionalno in če bo ta priznan, lahko pričakujemo razglasitev Baraga za blaženega. Dokumentarec o tem smo gledali v stolnici in bo predvajan na televiziji EWTN v aprilu. Upam, tako je dogovorjeno, da bo za ogled dostopen tudi v Sloveniji.
V Marquettu je v stolnici v kapeli sarkofag z Barago, vsake toliko časa pa za priporočanje izpostavijo Baragovo štolo, njegove krplje, kelih, velik lesen kovček in še kaj. Hitijo tudi z obnavljanjem njegove hiše, skromne škofijske »palače«, ki bo služila za učni center o Baragu in njegovem delu.

Baraga je v zadnjih letih iz kandidata za svetnika na nacionalni ravni postal kandidat za vse vrste ljudi. Tako univerzalno je njegovo svetniško življenje misijonarja, duhovnika, škofa, da je zgled, inspiracija širokemu krogu ljudi. Škof msgr. John Doerfler poudarja, da je v današnjem svetu, ki postaja vedno bolj sekulariziran in še celo močno negativno nastrojen do Katoliške Cerkve, zgled Baraga, ki je s svojo pobožnostjo, potrpežljivostjo prinašanja Boga v vsakdanje življenje, prizadevanja za boljše življenje bližnjega ter misijonarskega zagona velik zgled za nas vse. Ob tem naj poudarim, da se v škofiji daje velik poudarek na zakramentu spovedi in evharistije ter češčenju.

Indijanci izražajo veliko ogorčenje nad kolonizacijo belcev, vendar ob tem poudarjajo, da je bil Baraga svetla izjema in s svojim spoštovanjem do Indijancev in njihove kulture daleč pred svojim časom. Njegov slovar očipvejskega jezika je še danes po tolikih letih temelj prevajanja v angleščino in obratno. Indijanci obhajajo bogoslužje dvojezično. Baraga ima za njih posebno mesto. Ravno zaradi njega pridejo iz svojih naselij na Baragove dneve predstavit svojo kulturo – petje in igranje na boben in piščal, čemur sva bila tudi priča.
Srečujeva se tudi z izseljenci iz Slovenije. Hvala jim za vso gostoljubje.
V ZDA in Kanadi je v imenu demokracije in liberalnosti prisotno sprejemanje vsega, samo da ni katoliška misel. Vse drugo je več vredno kot katoliško.

Ali bomo res vse to, kar nam je všeč v katolištvu in kar cenimo (življenje, Bog, družina, zakramenti ...), prodali za denar oz. povozili v imenu demokracije, da drugih ne bo motilo ...?

Na misel mi prihaja babilonski stolp, Sodoma in Gomora, zaton civilizacij. Lahko nas prevzame brezup, lahko pa se po svojih zmožnostih in z božjo pomočjo borimo za naše vrednote. Baraga, pomagaj nam pri gorečnosti za Boga, duše ljudi, za Cerkev.

Jože Pibernik, župnik v Trebnjem