23.03.2020

Križev pot za otroke

Objavljamo Križev pot za otroke, ki je priloga Ognjišča 03/2020. Besedilo je napisala Berta Golob. Kdor je naročen na revijo Ognjišče bo to besedila našel tam tudi s podobami začasnega križevega pota iz cerkve sv. Modesta v župniji Kranj - Zlato polje. Leta 1998 so jih naslikali mladi pod vodstvom likovne pedagoginje Jolande Pibernik.
Hvala založbi Ognjišče, da smo lahko Križev pot za otroke objavili na naši spletni strani.
Križev pot za otroke
Berta Golob

na začetku:
Križev pot je stezica k nebu.
Na njej nabiramo kamenčke, da z njimi gradimo obok do neba. Pisani kamenčki so naša molitev. Zahvaljujemo se in prosimo, spominjamo se dogodkov in ljudi. Tako se križev pot spreminja v veselo pesem do vsega, kar doživljamo.


1. postaja
PILAT OBSODI JEZUSA NA SMRT
Jezus, ostani moj prijatelj.
Jezus, rad te imam.

Ti veš, kako rad jezikam. Vsi me poznajo po tem. Učiteljica sprašuje, kdaj se bom poboljšal. Včasih pa reče, da sem dobrega srca. Mami se tudi večkrat drži za glavo. Sploh ne razumem tega sveta. Ampak Pilatu bi pa povedal, kar mu gre. Ne bi se ga bal.

Ali si ti pred njim zato molčal, ker sem jaz preveč zgovoren in klepetav? Obljubim: vsaj malo se bom poboljšal, da me boš lahko vesel.
Prosim te, pomagaj mi!
Amen.


2. postaja
JEZUS VZAME KRIŽ NA SVOJE RAME
Jezus, ostani moj prijatelj.
Jezus, rad te imam.

Nebeški prijatelj, tebi ni treba razlagati, kako rad se izmaknem vsaki neprijetni dolžnosti. Saj res, zakaj bi pa moral ravno jaz skrbeti za hrčka? Veliko izgovorov najdem. Prosil sem atija za pametni telefon, ne pa za to nadlogo.

Zakaj se ti nisi takoj uprl sprejeti križ? Jaz bi se gotovo. Toda kaj bi bilo z nami, če bi ti to storil?
Potrudil se bom ubogati na prvo besedo in se ne bom kremžil. Najbrž bo težko, ampak te lepo prosim, pomagaj mi.
Amen.


3. postaja
JEZUS PADE PRVIČ POD KRIŽEM
Jezus, ostani moj prijatelj.
Jezus, rad te imam.

Saj ti veš, da imam rad šport. Sem najboljši na bradlji. Drugim kar dih zastaja, a nikoli ne čofnem na tla. Smešno je, kadar se kdo zvali po tleh. Režim se na vsa usta. Naj pa več trenira!

Ali je tebe močno bolelo, ko si padel in so se drugi smejali? Kako bi jaz kaj takega prenesel? Sprl bi se z njimi.
Obljubim, Jezus, obljubim: pomagal bom vsakomur, če bom le znal. Prosim, ti pa pomagaj meni.
Amen.


4. postaja
JEZUS SREČA SVOJO MATER
Jezus, ostani moj prijatelj.
Jezus, rad te imam.
Dobro vem, da me ima moja mami zelo rada, čeprav uganjam norčije. Takoj bi se zavzela zame, če bi me kdo žalil. Enkrat se je že, zelo sem bil ponosen nanjo. Moji sošolki je rekla, da vsega pa že nisem samo jaz kriv.

Tvoja mama je pa molčala, kar trpela je s teboj, ko sta se srečala. O tem moram še razmisliti. Zakaj so mame tako različne, čeprav so vse dobre. Za svojo mami bom vsak dan molil, tudi če bom zaspan.
Jezus, pomagaj mi, da ne bom pozabil.
Amen.


5. postaja
SIMON IZ CIRENE POMAGA JEZUSU NOSITI KRIŽ
Jezus, ostani moj prijatelj.
Jezus, rad te imam.

Včasih se malo bojim, da sem kakor Simon, ki se ti je hotel izogniti. Kar nevidnega se je delal. Res sem ti precej podoben. Grem mimo cerkve, pa ne pomislim nate. Mimo kapelice tečem, a se nič ne pokrižam. Ne zavzamem se zate, če se kak sošolec iz tebe norčuje. Vem, da to ni prav. Ne vem pa, zakaj sem tak. Saj bi vprašal koga, pa me je sram.

Jezus, a verjameš: rad bi postal tak Simon, ki drugim pomaga. Pošlji mi angela, prosim.
Amen.


6. postaja
VERONIKA PONUDI JEZUSU POTNI PRT
Jezus, ostani moj prijatelj.
Jezus, rada te imam.

Dragi Jezus, ti dobro veš, da sem večkrat premočena od igre in nagajanja. Ponosna sem, ker premagam dečke. Hitro poiščem osvežilni vlažni robček in se delam važno. Nikoli ne pomislim nate, ko si z njim osvežim obraz. Vesela sem, da mi jih mami dovolj pripravi. Najraje imam one, ki lepo dišijo.

Tebe je pa opazila neka prijazna žena. Tako ji je bilo ime kot meni.
Jezus, kaj naj storim, da boš svoj obraz vtisnil v moje srce? Čisto tiho mi prišepni. Že poslušam.
Amen.


7. postaja
JEZUS DRUGIČ PADE POD KRIŽEM
Jezus, ostani moj prijatelj.
Jezus, rada te imam.

Priznam, raje bi se šla kdaj potepat namesto v šolo in k verouku. S prijateljico bi šli v park in se hihitali. Opazovali bi ljudi in ugibali, ali so sitni ali zadovoljni.
Tudi ti bi lahko hodil lahkih nog po jeruzalemskih ulicah, pa so te v pest dobili vojaki.

Od vsega hudega si spet padel. Ali te je zelo bolelo? Če bi bila jaz takrat zraven, bi se mi res zasmilil.
A to ni dovolj. Ubogemu je treba pomagati.
Jezus. Prosim te, varuj me vseh nezgod. Še bolj pa brezbrižnosti.
Amen.


8. postaja
JEZUS NAGOVORI JERUZALEMSKE ŽENE
Jezus, ostani moj prijatelj.
Jezus, rada te imam.

Kaj neki so ti rekle one jokajoče žene, to me zelo zanima. Jaz se znam kar uspešno cmerit, če ni vse po moji volji. Še očija kdaj omehčam. Po dolge ure bi pa klepetala s prijateljicami. Pa da ne omenjam onih na twitterju, ki jih še videla nisem nikoli. Selfije pošiljam po vsem svetu. Menda to ni prav, a jaz nerada poslušam razna svarila.

Ti si one žene opozoril in gotovo so se poboljšale.
Prosim, pomagaj mi prisluhniti potrtim ljudem in vsakomur prijazno pogledati v oči.
Amen.


9. postaja
JEZUS PADE TRETJIČ POD KRIŽEM
Jezus, ostani moj prijatelj.
Jezus, rada te imam.

Ne vem, zakaj me malo bolj ne pretresejo grozni prizori s filmov in tv zaslona. Ali postajam brezčutna? Tega nočem. Taki so bili ljudje, ko si ti spet padel pod težkim križem. Ni jim bilo mar. Verjetno so celo uživali? Res pa kdaj pomislim na begunce in na bolne otroke. Pa na črnčke, ki bi z veseljem hodili v šolo. Lačni so, a se vseeno smejijo. Jaz se gotovo ne bi.

Moram, hočem se truditi za nenasilje med sošolci. Nekateri so pravi pretepači. Jezus, spametuj jih, da ne bodo postali brezčutni. Tudi meni pomagaj.
Amen.


10. postaja
JEZUSA SLEČEJO IN MU DAJO VINA Z ŽOLČEM MEŠANEGA
Jezus, ostani moj prijatelj.
Jezus, rad te imam.

Tebe, Jezus, so slekli pred vsemi ljudmi. Mene bi bilo sram. Zakaj mi pa ni nerodno priti k sveti maši v popackanih kavbojkah in umazanih adidaskah? Ti si bil rad snažen in urejen, nosil si scela tkano oblačilo. Celo vojakom se je zdelo škoda, da bi ga razkosali. Moji puloverji so razvlečeni in polni podpisov. V družini smo se že sprli zaradi tega.

Jezus, saj si predstavljam tvoj položaj. Nauči me pozornosti do vsega, tudi do mojega telesa in oblačil.
Jezus, amen.


11. postaja
JEZUSA PRIBIJEJO NA KRIŽ
Jezus, ostani moj prijatelj.
Jezus, rad te imam.

Ti veš, kako slabo prenašam bolečine. Stokam in se sebi smilim. Zaradi piškavega zoba! Nikoli ne pomislim na žeblje, ki so prebili tvoje svete roke. Kaj pa vsi trni in vse žaljivke! Ne pomislim na ljudi, ki trpijo po bolnišnicah. Ne spomnim se na lačne in prezeble otroke. Kaj če bi morala tudi naša družina bežati? Kaj če bi se znašli v vojni? Tisti prizori na ekranu prav nič ne bolijo. Kaj pa oni resnični?

Jezus, nauči me moliti za neznane zapuščene in trpeče ljudi.
Amen.


12. postaja
JEZUS UMRJE NA KRIŽU
Jezus, ostani moj prijatelj.
Jezus, rad te imam.

Nikogar še nisem videl umreti. Najbrž bi se tega celo bal. Bežal bi, namesto da bi ob njem molil. Še za pogrebom ne grem rad. Pokopališča se mi zdijo mrtvaški park. Raje se mudim ob kaki vodi. Še v vesolje bi si upal poleteti. Tako čudno se mi zdi vse skupaj. Nikoli ne pomislim na svojo smrt. Tudi ne, da bi mi umrli starši ali prijatelji.

Kako je bilo tebi pri srcu, ko si izdihnil? Nagnil glavo in umrl.
Jezus, prosim te, sprejmi k sebi vse, ki ta čas umirajo.
Amen.


13. postaja
JEZUSA VZAMEJO S KRIŽA IN GA POLOŽIJO MARIJI V NAROČJE
Jezus, ostani moj prijatelj.
Jezus, rada te imam.

Marsikatera mama je že držala v naročju svojega otroka. Kako zelo bi jokala moja mami, če bi umrla jaz ali pa moj brat. Saj je jokala tudi za kolegico, pa sploh ni umrla, samo drugam je šla v službo. Midva sva preveč brezbrižna do mamic, ki jokajo zaradi otrok. Takih mamic je ves svet poln, ojoj!

Tvoja mama je pa molče odpustila vsem, ki so ji usmrtili sina. Jezus, spametuj naju, da ne bova brezbrižna do trpečih ljudi.
Amen.


14. postaja
JEZUSA POLOŽIJO V GROB
Jezus, ostani naš prijatelj.
Jezus, radi te imamo.

Jezus, saj veš, kakšni smo razposajeni otroci. Večkrat se raje igramo in šalimo, kot da bi molili. Ampak saj si bil nekoč tudi ti še otrok. Gotovo najboljši na tem svetu. Zagotovo! Sam pri sebi si vedel, kaj te čaka. Da je nekje grob, kamor te bodo položili. Prav to se je zgodilo. Povrhu so te še dobro zastražili. Radovedneži so se pa razšli in vsega je bilo konec.

Ni konec! Jaz in prijatelji se bomo trudili biti vesele narave in dobrega srca. Dobrosrčni. Zato, ker si umrl za vse nas. Prosim te, Jezus, pomagaj nam živeti v pravem prijateljstvu s teboj.
Amen. Amen.

na koncu:
Jezus, hvala, da si križev pot prehodil z nami. Vse stezice so se stekle v tvoje Srce. Tam je vedno varno in lepo. Zdaj odhajamo po svoji poti k prijateljem in se veselimo vsakdanjih doživetij. Vemo, da boš tiho stopal z nami.